x

nije kraj zime

Poznati meteorolog dao prognozu koja će vas iznenaditi: Sprema nam se još jedan hladan talas!

Početkom naredne nedjelje izvjesno je postavljanje anticiklona nad oblast Velike Britanije, što znači da će ka nama strujati relativno hladan i vlažan vazduh. Od juče preko regiona struji relativno topao, ali vlažan vazduh sa Atlantika.

Preovlađuje oblačno vrijeme, dok kiše ili povremenih pljuskova uglavnom ima na sjeveru regiona. Vjetar ja slab do umjeren, južni, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo.

Danas prije podne smanjenje oblačnosti tako da će veći dio prvi dan vikenda biti promjenjivo oblačan, ali relativno topao i dosta prijatan. Dominiraće suho vrijeme, ali ponegdje može biti prolazne kiše ili pljuska. Vjetar južni, krajem dana u pojačanju. Jutro bez mraza, a dnevni maksimum od 8 do 15 stepeni.


Drugog dana vikenda, već prije podne krajnji sjeverozapad regiona zahvatiće novo, jače naoblačenje koje donosi kišu i moguće pljuskove. Hladan front koji stiže preko središnje Evrope će prvo na sjeverozapadu Hrvatske, a tokom dana i nad ostalim dijelom regiona donijeti jače pogoršanje sa kišom, prolazno jakim i olujnim sjevernim vjetrom i zahlađenjem. Duž sjevernog Jadrana poslije podne olujna bura. Najtoplije će biti na istoku regiona gdje se hladan front za sada očekuje u nedjelju poslije podne. Dnevni maksimum od 4 na sjeverozapadu Hrvatske do oko 19 na jugoistoku Srbije. U noći ka ponedjeljku snježna granica u padu na oko 800mnv.


Početkom naredne nedjelje izvjesno je postavljanje anticiklona nad oblast Velike Britanije, što znači da će ka nama po istočnoj periferiji tog anticiklona, a pod uticajem ciklona nad Skandinavijom strujati relativno hladan i vlažan vazduh.

Od ponedjeljka do četvrtka promjenjivo oblačno, vjetrovito i relativno hladno uz nalete padavina. Snježna granica na oko 800mnv, tako da bi prolaznog snijega ili susnježice noću ili ujutro moglo biti i u nizijama, posebno uz jače padavine. Duvaće umjerene i pojačan, sjeverni i sjeverozapadni vetar, dok će duž Jadrana takođe povremeno biti kiše ili pljuskova uz jaku buru. Dnevni maksimum od 4 do 9, a jutarnji minimum od -2 do 3 stepena.


Oko 19. marta je moguće dalje pogoršanje vremena.

Oko tog datuma, posebno na proračunima ECMWF-a stoji signal za ciklogenezu nad središnjim Mediteranom. Taj ciklon bi se zatim preko juga Italije premještao ka južnom Jadranu. Sa njegovim približavanjem reionu, jačalo bi sjeverno vazdušno strujanje jer bi položaj centra ciklona bio takav da gotovo cijeli region ostaje u hladnom sektoru. Pod uslovom da se sinoptika zaista ovako i razvije od 19. do 22. marta snijega bi moglo biti u nizijama regiona.

U nedjelju poslije podne stiže novo pogoršanje i zahlađenje, zaključio je Čubrilo.

.

.

.

.

.

Izvor: Novosti

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.