x

ZDRAVI ODNOSI

Pravilo 4P kao ključ uspješne ljubavne veze

Predanost znači da smo se odlučili za nekog s kime smo spremni podijeliti život “u dobru i zlu”, u braku ili izvan njega.

Koje osobine ima zdrava emotivna veza? Kako se postiže i šta je neophodno da se uspostavi čvrsta emotivna povezanost? Intimnost. To ne podrazumijeva samo ono fizičko, tj. seksualno, već ukupnost emocionalnih, fizičkih, intelektualnih, profesionalnih veza među partnerima.

U suštini, da bi ljubavna veza bila zdrava, neophodno je ispuniti mnogo uslova, a fizička privlačnost je samo jedna od njih. Terapeuti ističu neophodnost postojanja “4P” u vezi kako bi ona bila stabilna i čvrsta. Terapeuti savjetuju da povremeno provjerite koliko su stabilna i čvrsta “4P” u vašoj vezi i, ako osjetite da se neki od tih aspekata “klima”, uložite vrijeme i pažnju u taj aspekt veze. Jer s vremenom veze prelaze u rutinu, postaju nešto što se podrazumijeva.

A prema riječima stručnjaka, intimnost se i temelji na: privlačnosti, povjerenju, poštovanju i predanosti.


Privlačnost znači upravo to što i sama riječ označava – da nas partner fizički privlači. To je impuls koji potvrđuje da tu osobu, koja nam je bliska, doživljavamo kao atraktivnu, da nam se sviđa kako izgleda, kao se ponaša, smije, kako nas gleda…

Povjerenje je preduslov emocionalnog otvaranja. Kada imamo povjerenja u partnera, to znači da mu bezuslovno vjerujemo, da se osjećamo zaštićeno i sigurno, da s njim možemo biti “mi” u pravom svjetlu, bez glume. Kada je riječ o se.su, povjerenje je preduslov potpunog prepuštanja.


Poštovanje je potvrda da partnera smatramo vrijednom osobom, da volimo njegove osobine, divimo se njegovim kvalitetama, cijenimo njegovo mišljenje, koje se ne mora uvijek poklapati s našim, poštujemo ono što radi, njega kao ličnost…

Predanost znači da smo se odlučili za nekog s kime smo spremni podijeliti život “u dobru i zlu”, u braku ili izvan njega. To znači da smo prihvatili svoju i partnerovu različitost i da je ne doživljavamo kao kamen spoticanja već kao priliku za napredak.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.