x

Praznovjerni i kod kihanja! 10 neobičnih stvari koje ćemo doživjeti samo u državi na dva kontinenta

Od bučnih i kaotičnih ulica do nevjerojatnih gastro užitaka – Turska ima sve što nam srce poželi. Zahvaljujući nezaobilaznim turskim sapunicama, ova je zemlja postala omiljeno odredište Hrvata, a njihove pristupačne cijene i poznata hrana učinile su je još privlačnijom. I dok se s mnogim stvarima u Turskoj možemo poistovjetiti, s nekima se ipak teško mirimo.

1. Turci prometna pravila doživljavaju više kao preporuke negoli pravila, pa nas ne treba čuditi ako vidimo cijelu obitelj kako se vozi na motoru bez kacige ili malu djecu koja sjede u krilu na prednjem sjedalu, a zvuk trube bez problema se upućuje čak i policajcima. Osim toga, Turci kreću već na žuto svjetlo, a ne mari se previše niti za zebru, vožnju unatrag na brzim prometnicama ili znakove u prometu.

2. Lažni policijski auti u stvarnoj veličini često se mogu vidjeti uz cestu. Upravo zbog njihove nevjerojatne slobode u prometu vlasti nastoje na ovaj način prestrašiti one koji prebrzo voze. Nažalost, pravi policajci rijetko kad zaustavljaju vozila zbog prekršenih prometnih pravila.

3. Turska je prepuna praznovjerja. U tom smislu gotovo svaki Turčin uz sebe ima Nazar Boncuğu, odnosno plavo oko, koje se nalazi na ulazu u dom, u autu ili se pak nosi kao privjesak ili ogrlica. Ono je poput talismana za koje se vjeruje da štiti od zlih duhova. Također, kad smo kod praznovjerja, Turci smatraju da se život osobe skraćuje u trenutku kada ona kihne, zato često kažu cok yasa, što se prevodi kao ''neka dugo poživiš'' ili ''neka ti život bude dug''.


4. Kada ispijaju raki – jedino alkoholno piće koje im dozvoljava vjera, često nazdravljaju s ''neka ovo bude naš najgori dan''. Iako je to pomalo čudno čuti u trenucima kada se nešto slavi, na taj način oni izražavaju želju da nam svaki drugi dan bude još i bolji od ovog koji trenutno slavimo.

5. U slasticama nije čudno vidjeti piletinu. Puding s mlijekom i naribanim pilećim prsima bilo je omiljeno jelo Otomana te se i danas smatra jednim od najznačajnijih delicija u Turskoj.

6. Samo u Turskoj možemo prijeći s jednog kontinenta na drugi pod vodom. Ideje za podzemnom poveznicom Europe i Azije se dosjetio još sultan Otoman, no tek je u 21. stoljeću ona i realizirana. Tako Bosporski kanal možemo prijeći podzemnom željeznicom te pješke, autom ili biciklom preko mosta.


7. Čak i oni nadracionalni vjeruju da se iz oblika ispijene šalice čaja može iščitati nečija budućnost. Prema tome, oblik ptice simbolizira novo putovanje, a oblik srca novu ljubav.

8. Turci nisu navikli mirno čekati u redu. Iako to može biti prilično frustrirajuće, svaka je kultura drugačija, pa se tako ne trebamo iznenaditi ako se netko pregura ispred nas kako bi naručio hranu ili ušao u autobus.

9. Iako su Turci iznimno druželjubivi ljudi koji nemaju problema s prilaženjem strancima, smješkanje nepoznatima nije dobrodošlo. Osmijesi su rezervirani za ljude koje dobro poznajemo, pa se smješkanje strancima može pogrešno shvatiti.

10. Mangal, odnosno turski roštilj ima posebno mjesto u srcu svakog Turčina. Turski roštilj često je zvijezda svakog piknika, a Turci ga rade neovisno o godišnjem dobu. Ovaj ritual je zapravo izlika za druženje sa svojim najbližima, a svatko od njih ima svoj zadatak. Muškarci su uvijek zaduženi za brigu o roštilju i iako je samo jedan glavni za njim, drugi paze da je meso savršeno pečeno i da čaše okupljenih nikad nisu prazne. Također, turski roštilj ne može se zamisliti bez salate od rajčica, luka, paprika i peršina, u kojoj i mi često znamo uživati.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.