x

Pred Odbojkaškim savezom BiH zahtjevna 2020. godina

Finansijska stabilnost, izmirena dugovanja i dobri rezultati obilježili su 2019. godinu u Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine, dok će u izuzetno sadržajnoj 2020. prioritet biti organizacija Evropskog prvenstva za juniorke u Zenici, istakli su predsjednik Alija Fatić i generalni sekretar Adnan Talić.

Odbojkaški savez BiH je u godini iza nas imao brojne obaveze. Svi planovi su realizovani uz pozitivno finansijsko poslovanje.

"Dakle, OS BiH danas nije nikome ništa dužan. Plaćamo poreze, doprinose, dobavljačima smo sve platili, a kupci su prema nama izvršili sve obaveze. Takođe, na računu imamo 39.000 KM, što se nikada ranije nije desilo", istakao je Fatić.

Kada je o rezultatima riječ, u 2019. godini u fokusu je bila ženska seniorska reprezentacija, kojoj je za malo izmakao plasman na Evropsko prvenstvo.

"Glavni razlog neuspjeha je nedolazak šest igračica iz Brčkog, protiv kojih je kasnije pokrenut disciplinski postupak, te one više neće biti pozivane u državni tim. Edina Begić takođe se nije odazvala. Ostaje zaista žal, a na stranu što je osim sportskog uspjeha propuštena i prilika za zaradu od oko pola miliona eura kao nagradu od CEV-a", podsjetio je Fatić.

Muška seniorska reprezentacija je igrala CEV Srebrnu ligu, dok su sve mlađe selekcije nastupile na balkanskim prvenstvima, kao i reprezentacija u odbojci na pijesku.

"Za narednu godinu prijavili smo žensku reprezentaciju BiH za učešće u Srebrnoj ligi. U grupi su sa Slovenijom i Estonijom, a selektor će biti najvjerovatnije Svjetlana Ilić, koja radi kao trener u Belgiji. Prijavljene su i ženska i muška seniorska reprezentacija za kvalifikacije za EP", dodao je Fatić.

Najzahtjevniji organizacijski zadatak u 2020. godini svakako je Evropsko prvenstvo za juniorke u Zenici. Koštaće 591.000 KM, a OS BiH već je osigurao blizu 400.000 KM. Inače, predviđeni budžet za narednu godinu iznosiće oko 1.200.000 KM.

"Predstojeća 2020. godina će biti jedna od najobimnijih sadržajno u radu Odbojkaškog saveza do sada. Prije svega tu ističemo Evropsko prvenstvo za juniorke u avgustu u Zenici, učešće ženske seniorske reprezentacije BiH u CEV Srebrnoj ligi, te brojna druga značajna takmičenja. Mi smo u protekloj godini sa svih nivoa vlasti u BiH dobili samo 13.000 KM. Kada pravimo paralelu sa savezima u regionu, to je zaista minorno. Narednu godinu pravimo s većim finansijskim planom, prije svega zbog organizacije Evropskog prvenstva", najavio je Adnan Talić, generalni sekretar OS BiH.

(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.