x

Predstava "Kad se male ruke slože" na Festivalu za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta"

U drugoj najavi za medije, želimo predstaviti našu autorsku predstavu koja je nastala sasvim spontano zbog pandemije, pod nazivom "Kad se male ruke slože". Kada jedna divna tetka, Aida Talić, zbog pandemije ne može doći dvije godine iz Amerike, ona isplete svojoj Selmi lutke, pa napiše priču za lutkarsku predstavu i sve to pošalje poštom.

Onda direktorica i osnivačica vrtića "Abakus", Emina Talić-Hakanović, sestra divne tetke, uradi adaptaciju, dramatizaciju, kostimografiju, scenografiju, izbor zvučnih efekata i muzike, pozove odgajateljice na veliki izazov "napraviti predstavu od 20-tak minuta sa 20-tak četvorogodišnjaka".

Sva sreća u vrtiću "Abakus" odgajateljice su spremne na sve izazove koji će doprinijeti razvoju djece, a i same žele da rastu, razvijaju se i pomijeraju svoje granice.

Ovom predstavom želimo ukazati da je važnost pčela u eko-sistemu nemjerljiva, jer o pčelama ovisi oprašivanje oko 80% biljnih vrsta koje se koriste za prehranu. Zato bismo trebali smanjiti upotrebu pesticida kako bi naše pčelice bile zdrave i opstale na našem planetu.

U predstavi pet pčelica se igraju i sakupljaju nektar. Kada se umore, jedna pčelica Zuzi se izdvojila da odmori na Tratinčici. Šta se dalje desilo, pogladajte na našem Festivalu.

Na kraju predstava šalje poruku da se u prirodi nikada ne izvajamo od svojih drugova i da smo najjači kada radimo zajedno.

Podsjećamo Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta", koji organizujemo u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici, održat će se na Velikoj sceni, 18.6.2022. godine s početkom u 12h. Ova predstava je samo jedna od 23 tačke koje se nalaze u našem bogatom programu.

Opći cilj nam je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Specifičan cilj ovogodišnje manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti čuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu.

Manifestaciju će podržati mnogobrojni medijski pokrovitelji kojima smo jako zahvalni. Zahvalni smo i prijateljima projekta bez kojih ne bismo mogli pokriti velike troškove organizacije jednog ovakvog događaja. Prijatelji projekta su društveno odgovorne kompanije Eko život Tuzla i Aura osiguranje.

Gosti su nam: KUD "Željezara" Zenica, KŠC "Sveti Pavao" Zenica i HKD Napredak Zenica.

Ovaj događaj je namijenjen djeci, roditeljima, prosvjetnim radnicima, umjetnicima, kao i svim građanima koje zanimaju teme dječijeg stvaralaštva, ekologije i promocije mira u svijetu.

Karte se mogu kupiti u vrtiću na adresi Fra Ljube Hrgića 12 Zenica, u našem vrtiću, od 6.30 do 19h od ponedjeljka do petka, kao i u marketing službi BNP-a Zenica.  

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.