x

Predstavljen bestseler Emira Čovića Toleta - knjiga Povratak iz mrtvih!

Emir Čović Tole bio je prijeratni uposlenik Doma mladih na Skenderiji u Sarajevu, jedan od osnivača željine navijačke grupe “Manijaci”-1987. organizator otpora 1991. godine i prvoborac. Bio je pripadnik Diverzantske jedinice “Čedini vukovi” s Igmana, pripadnik 9. brdske brigade, 100% RVI, dugogodišnji predsjednik Udruženja mladih “4. decembar” Hadžići. Veliki je humanista i čovjek za koga ne vrijede riječi nema, ne može, ne znam i ne mogu. Emir je od onih rijetkih istinskih lidera kako u ratu tako i u miru. Kao takav objavio je CD i knjigu poezije Vuk samotnjak prošle godine, a sad početkom juna 2019. godine objavio je i svoju ratnu knjigu "Povratak iz mrtvih", za koju vlada ogromno interesovanje.

Recenzija knjige: POVRATAK IZ MRTVIH , autora Emira Čovića Toleta  

Autor u knjizi polazi od svog rođenja u naselju Grivići-općina Hadžići, nazvavši to poglavlje „Odrastanje“. U tom poglavlju njegovo odrastanje ne vidimo samo kao odrastanje djeteta u mladića, kako to i prirodno biva. To je, prije svega, život koji ga je tjerao da se sam snalazi, odrasta i sazrijeva puno brže od svojih vršnjaka. Potiče iz jedne prosječne bosanske i bošnjačke porodice u to vrijeme. Ono što ga je tjeralo da sazrijeva brže su instinkt, koji je urođeno ponašanje, i želja da uvijek dobije više od onog što mu je mogla pružiti porodica i okolina u kojoj je odrastao. Tu njegovu borbu i snalažljivost uočavamo još od malih nogu. Pored te dječačke snalažljivosti primjetne su i mnoge, za dijete, a poslije i kao tinejdžera, buntovne, prkosne i opasne situacije.


Čim je stasao za školu, njegova prva ljubav bio je fudbal. Prvo se ta ljubav javlja kao i kod mnogih dječaka tog uzrasta, a kasnije, kada već počinje da igra i trenira, kada dobija potvrdu da vrijedi, počinju i snovi. Baš će tu i doživjeti prvu neporavdu jer će neko drugi, umjesto njega, otići da trenira u veliki klub. Zbog toga se okreće svojoj drugoj ljubavi, muzici. Kao neko ko je volio rock muziku i bio zaljubljenik popularnih sarajevskih bendova, počinje raditi u Domu mladih, ne zbog toga da bi zaradio novac, nego da bi bio u društvu sa svojim i idolima miliona mladih tadašnje Jugoslavije.

U tim tinejdžerskim godinama, kada više i ne želi da igra i trenira fudbal, svoju ljubav prema istom zamjenjuje na taj način što postaje jedan od najvatrenijih navijača sarajevskog Želje. I tu, kao vjerni navjač, prati klub ne samo na utakmicama u Sarajevu, već na svim važnijim gostovanjima širom bivše Jugoslavije. I tu primjećujemo, pored ljubavi za klubom, njegvu samoinicijativu, snalažljivost, opasne situacije u kojima se nalazi, te kako uvijek uspjeva da izađe kao pobjednik.

Potom dolazi odsluženje vojog roka, baš u vrijeme kada je Milošević krajem 80-tih godina XX vijeka izvršio nacionalnu homogenizaciju većine srpskog naroda na teritoriji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Kroz čitavu knjigu, kako prije rata, tako i tokom, a i nakon njega, autor nam, bez obzira na okolnosti, piše i o ljubavi. Volio je i bio voljen. Često je sudbina, što bismo rekli, bila ta koja je spajala ali i razdvajala. Kako god, ostavila je vječne tragove u srcu i duši autora.

Nakon ovog uvodnog dijela, autor nam opisuje predratno, a potom i ratno stanje na jednom mikro nivou, odnosno na prostoru općine Hadžići. Goloruk narod, koji je bio osuđen na progon i nestanak, njegova odlučnost da se suprostavi agresoru, herojskoj borbi i gazijama koje je ovaj narod imao tokom najtežih godina od postanka Bosne. Prijatelji iz školskih klupa, kafića, sa koncerata, utakmica.......postaju ratnici, suborci. Oni sa kojima se družio u miru, sa njim su i u ratu. Dijele dobro i zlo. Jedan drugom čuvaju glavu. Sve do samog kraja isprepliću se ratne priče autora, ratišta na kojima je bio, pogibije i ranjavanja suboraca. Posebno se osvrće na pogibiju njegova tri najbolja prijatelja, Kovačevića, Došlića i Isića.


Povratak iz mrtvih, kako nosi i naziv knjige, je stvarni povratak u život nakon teškog ranjavanja, kada je na opercionom stolu prestalo da mu kuca srce. Poslije amputacije počinje nova borba. Pomiriti se sa situacijom, klonuti tijelom i duhom, ili se boriti za sebe. Odlučuje se za borbu. Trnovit put prolazi od početka 1995, nakon amputacije, od Sarajeva, preko slobodne hadžićke teritorije, pa preko Hrvatske do Njemačke. U knjizi su ispričane mnoge teške i tužne sudbine drugih koje je upoznao tokom rata. Ispričana su herojstva običnih, do rata nepoznatih, ljudi. Kao i njihove, tako i autorova sudbina često je bila na nekim raskrsnicama života. Iako su mnogi imali izbor, izbjeći teška ranjavanja i pogibije, baš kao da su sami odlučivali da odu na stranu sudbine koja im je zapisana.

Autor ovu knjigu, onaj ratni period, piše kao vojnik iz rova. Očima vojnika piše ono što on vidi i doživljava oko sebe. Ne piše ni kao nekakav visoko rangirani oficir, strateg, taktičar. Ne elaborira niti se upušta u suštinu rata, političke i koncepcijske velikodržavne projekte.


Na kraju knjige autor objavljuje članke objavljene u pisanim i elektronskim medijima koji su ranije objavljeni a nalaze se i u ovoj knjizi.

Ono što primjećujem, a autora poznajem skoro 30 godina i lično sam sudionik ovih ratnih dešavanja, a često smo znali biti u istom rovu, te sam i sam teško ranjen i imam status RVI, je da je isti doživo, a i danas doživljava izdaju i razočaranje od države i društva.

Na kraju bih naveo citat našeg Mula Mustafe Bašeskije

„Što se pamti nestaje, šta je zapisano ostaje“

Sarajevo, 11.05.2019.godine Alen Almin Bašić profesor

Promocija knjige "Povratak iz mrtvih": 13.juni-četvrtak Dortmund, 14. juni - petak Hamm, 15. juni - subota Večer folklora Hanau, 16. juni - nedjelja teferić Mainz, 20. juni - četvrtak teferić Keln, 21. juni - petak Keln, 23. juni nedjelja teferić Beč, 28. juni - petak Stuttgart, 29. juni - subota Heilbronn, 30. juni - nedjelja teferičć Karlsruhe, 07. juli teferić Oberhausen, 21. juli teferić Nürnberg...

Autor Emir Čović Tole ima mnogobrojne pozive iz skoro svih država i gradova dijaspore za promociju knjige.

Knjiga "Povratak iz mrtvih", je u prodaji istu možete kupiti kod izdavača "Dobra knjiga", - Adresa: 38, Put Famosa, Hrasnica / Sarajevo - Telefon: 033 429-440.


.

.

.

.

.

.

.

..


Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.