x

Predstavljen električni hiper automobil Lotus Evija

Nakon nekoliko tizer fotografija, Lotus je konačno predstavio svoj novi, potpuno električni hiper automobil po imenu Evija!

Predstavnici britanskog proizvođača ovaj model opisuju kao "najsnažniji serijski automobil legalan za javne puteve na svijetu". Lotus Evija posjeduje četiri elektromotora koji ukupno razvijaju 1.973 konjskih snaga (1.471 kW) i 1.700 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući tome, ovaj model iz mjesta do 100 km/h ubrzava za manje od 3 sekundi. Takođe, Evija može da postigne maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Elektromotori snagu crpe iz litijum-jonskih baterija koje su smještene na sredini automobila. Zahvaljujući njima, ovaj električni hiper automobil sa jednim punjenjm može da pređe do 400 kilometara. Kupci će biti i više nego zadovoljni činjenicom da Lotus Evija poseduje "bateriju koja se najbrže puni". Naime, ova baterija se u potpunosti može napuniti za samo devet minuta preko punjača od 800 kW. Međutim, to je još uvijek nemoguće jer još uvijek ne postoje punjači tog kapaciteta.

Trenutno najbrži punjač ima kapacitet od 350 kW. Zahvaljujući tom punjaču, Lotus Evija se do 80% može napuniti za 12 minuta, a do 100% za 18 minuta.

Za impresivne performanse modela Evija je delom zaslužna i jednodelna šasija od ugljenikovih vlakana. Britanski proizvođač po prvi put u istoriji koristi ovakvu šasiju, koja je teška svega 129 kilograma. Prema tome, ukupna težina automobila je svega 1.680 kilograma.

Dobrim vijestima tu nije kraj. Naime, predstavnici britanskog proizvođača navode da je Evija dizajnirana da pruži "savršen spoj ekstremnih performansi na putu i na stazama". Zbog toga je automobil opremljen sportskim vješanjem sa adaptivnim amortizerima na obje osovine. Tu su i mag-felne veličine 20 i 21 cola od legure magnezijuma. Na njih su montirani Pirelli Trofeo R pneumatici. Tu je i AP Racing kočioni sistem sa karbon-keramičkim diskovima.

Iako električna vozila nisu idealna za stazu (još uvijek), Lotus je model Evija opremio sa četiri hladnjaka koji drže baterije na optimalnoj temperaturi. Kao rezultat, Evija se može voziti "do daske", najmanje sedam minuta u Track režimu vožnje.

Odvažan novi dizajnerski pravac kompanije Lotus

Kada je riječ o dizajnu, Evija nije kao ostali automobili iz game britanskog proizvođača. Naime, Evija predstavlja novi dizajnerski pravac ove kompanije. Prednjim delom dominira "bi-plane" spliter, veliki branik i uski farovi. Farove su zajedno kreirale kompanije Osram i Lotus, a oni imaju laserska svjetla.

Idući ka zadnjem dijelu vidimo veliko vetrobransko staklo i karoseriju od ugljenikovih vlakana sa sjajnom aerodinamikom. Bočnih retrovizora nema. Oni su zamijenjeni kamerama koje automatski izlaze iz karoserije kada je vozilo otključano. Slike sa kamera, uključujući i onu na krovu, se prikazuju na tri različita ekrana u kabini.

Nije nikako čudo da je Evija opremljena aktivnom aerodinamikom. Lotus se odlučio ua aktivni zadnji spojler. Tu je i masivni difuzor i LED svjetlosne jedinice na zadnjem dijelu. Tu je i skrivena utičnica za punjač i osvetljeni Lotus logo koji služi kao "rikverc" svjetlo.

Enterijer

Kabina je izrađena u futurističkom stilu. Ističu se detalji od vidljivih ugljenikovih vlakana. Tu je i digitalna instrument tabla i volan presvučen alkantarom. Na volanu su smještene kontrole za sve od žmigavca do selektora režima vožnje.

Na sredini se ističe centralna konzola na kojoj su smještene mnoge kontrole. Tim kontrolama se pristupa preko dugmadi koja su šestougaonog oblika.Čitava kabina je presvučena alkantarom. Kao i drugi luksuzni automobili, Evija obećava "neprikosnoven nivo personalizacije".

Proizvodnja će biti ograničena na svega 130 primjeraka. Da bi se rezervisao jedan model potreban je depozit od 250.000 funti. Prvi primjerci će biti dostavljeni sljedeće godine, a svaki primjerak koštaće 1.9 miliona evra!


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.