x

Predstavljen je prvi električni automobil s deklarisanim dometom većim od 1000 km!

Zeekr je nova marka koja proizvodi isključivo električne automobile. Pripada kineskom divu Geelyju, ujedno i vlasniku Volva, a u Evropu dolazi ove godine s modelom 001.

U Kini je upravo predstavio poseban SUV 001 s kojim deklariše čak 1032 kilometra autonomije. Ta se autonomija temelji na posljednjoj generaciji litijske baterije vrlo velikog kapaciteta (140 kWh) koju proizvodi CATL, kompanija koja je svjetski lider u ovom sektoru.

Nazvana Qilin, ova baterija omogućuje Zeekru da prijeđe tvornički deklarisanih 1000 kilometara i time bi bismo dobili rekordera, prenosi revijaHAK.


Naime, nadmašio bi trenutno najbolje automobile na ovom polju:

Mercedes EQS (780 kilometara)

Teslu Model S (652)

BMW IX Drive (630)


Ono što se mora uzeti u obzir je da ova brojka nastaje u skladu s lokalnom CTLC normom. U Evropi bi stroži WLTP propisi smanjili tu udaljenost za otprilike 20%, ali i tako bi ovaj SUV dugačak gotovo pet metara bio najbolji, pogotovo kada se u obzir uzme da ima povišenu karoseriju. Dalekometni Zeekr 001 upravo je lansiran u Kini u ograničenom izdanju od 1000 jedinica. Ima jedan motor na stražnjoj osovini ​​​​i prodaje se za samo 55.000 eura. Ne zna se dolazi li ovaj Zeekr 001 u Europu, ali modeli opremljeni manjim baterijama sigurno stižu na tržište ove godine…


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.