x

Mali velar

Predstavljen novi Range Rover Evoque

Dvije godine nakon prvih fotografija testnih prototipa Land Rover je predstavio novu generaciju modela Range Rover Evoque.

Iako novi Evoque vanjskim mjerama nije veći u odnosu na istoimenog prethodnika, nova Land Roverova platforma PTA (Premium Transverse Architecture) na kojoj je nastao sa sobom je donijela više prostora u putničkoj kabini, posebno za putnike u drugom redu, a veća je i zapremina prtljažnika koji sa svim sjedištima u funkciji može "progutati" 610 litara.


Pored mnogobrojnih detalja na skladnoj karoseriji, koja je 13 posto kruća od prethodne generacije, Evoque je i iznutra dizajniran u duhu Velara. Analogna instrumentna tabla zamijenjena je digitalnim rješenjem, a dvostruki display na centralnoj konzoli u ovom slučaju spada u opcionu opremu. Pored kvalitetnih materijala koji su korišteni za oblaganje kabine udobnosti putnika dodatno će pomoći i znatno bolji nivo zvučne izolacije.


Prvi od motora u ponudi bit će četverocilindarski turbobenzinac s 248 konjskih snaga koje se na obje osovine distribuiraju posredstvom 9-stepenog automatskog mjenjača, a s novom platformom u ponudi će uskoro biti i "mild" hibridna verzija četverocilindarskog turbobenzinca s 300 konjskih snaga. Ručni mjenjač za sada nije u ponudi, a vozač će na raspolaganju imati šest radnih programa za optimalan prijenos snage na podlogu.


Dobre karakteristike daleko od asfalta obećava adaptivni ovjes, veliko rastojanje podnice od tla i odlični prilazni i odlazni uglovi iza osovina, a Evoque će se snaći i u vodi čija dubina ne prelazi 60 centimetara. Pored mnogobrojnih sigurnosnih i sistema za pomoć vozaču "mali Velar" je premijerno opremljen i kamerama za nadzor prostora koje su smještene u masci hladnjaka i kućištima vanjskih retrovizora.


Land Rover će sve tehničke detalje i cijene otkriti nakon februarskog predstavljanja na Sajmu automobila u Chicagu (SAD).


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.