x

CIJENA OD 39.000 DOLARA

Predstavljen Teslin kompaktni SUV Model Y

Kompanija Tesla je u Californiji predstavila kompaktni SUV pod nazivom Model Y, koji će biti dostupan 2020. godine.

Nekada je kompanija Tesla imala veliki dio tržišta električnih automobila samo za sebe, konkurencija se povećava, ali će Model Y tražiti veći dio tržišta SUV-ova. Tehnički govoreći, automobil baziran na Modelu 3 se bolje može klasificirati kao crossover, a to je velika stvar jer crossoveri i SUV-ovi doslovno ubijaju sedane širom svijeta. Dosad je kompanija tesla u segmentu imala Model X, a pored toga što je elegantan i brz, također je i skup. Sada se to mijenja jer je Model Y veoma važan za Teslu.

Barem na prvi pogled, Model Y izgleda kao snažan konkurent na tržištu kompaktnih crossovera, nudi dovoljno mjesta za sedam putnika, od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekundi, a domet jednim punjenjem baterije iznosi 480 km. Treba napomenuti da performanse ovise o paketima opreme, a to su Standard Range, Long Range i Performance.

Dizajn unutrašnjosti je minimalistički tu je veliki centralni ekran infotainment sistema koji služi za kontrolu svih sistema, uključujući opcioni Autopilot sistem. To nije ništa čudno jer dijeli dosta toga s Modelom 3.

Svi osim Standard Range modela bit će dostupni krajem naredne godine, dok osnovni model stiže u proljeće 2021. godine i koštat će 39.000 dolara.


Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.