x

samobor

Preminuli fudbaler (16): Požalio se sudiji na slabost, onesvijestio se i prestao disati!

Nakon utakmice Druge lige HNL-a Zagreb za kadete u Dugom Selu u srijedu preminuo je mladi fudbaler Samobora Martin Filipčić, rođenom 2007. godine.

Požalio se na slabost

U 60. minuti fudbalske utakmice Filipčić se požalio na slabost. Rekao je sudiji da se ne osjeća dobro pa je upućen prema doktorima kraj klupe. Tamo se onesvijestio i prestao disati.


Liječnički napori i brzi dolazak hitne pomoći, kako se navečer pokazalo, bili su uzaludni jer je njegovo srce nažalost prestalo kucati.

Njegovo tijelo prevezeno je na obdukciju kako bi utvrdio tačan uzrok smrti koja je šokirala sve koji su ga poznavali.


Urođeno stanje

- U takvim tragičnim slučajevima najčešće se radi o nekim urođenim stanjima koja su ostala sakrivena, vrlo su rijetka i teško se mogu prepoznati nekim rutinskim pregledima - kaže kardiolog prof.dr. Daniel Dilber za Jutarnji.hr.

- U čak 50 posto slučajeva uzrok je hipertrofična kardiomiopatija odnosno bolest srčanog mišića koji je zadebljan i onda u pojačanom naporu treba veća opskrba koronarnih arterija ali i samog srčanog mišića. U tom nesrazmjeru stvarne opskrbe i potrebe u naporu se može dogoditi maligna srčana aritmija i kardijalna sinkopa - objašnjava prof.dr. Dilber.


Problem se teško otkriva

Upozorava da se može raditi i o nekoj anomaliji koronarnih arterija, na primjer da umjesto dvije izlazi jedna ili ima abnormalni tok.

No, i to su problemi koji se teško mogu otkriti rutinskim pregledima. Jedan od razloga može biti i upala srčanog mišića nastala zbog neke infekcije koja nije imala simptome pa se onda se ni ne zna da je primjerice virus zahvatio srčani mišić koji je zbog toga izrazito slabe funkcije.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.