x

Preminuo Ferdinand Pih, ikona njemačke autoindustrija

Ferdinand Pih, ikona audoindustrije u Njemačkoj, preminuo je u 82. godini života.

Kao unuk Ferdinanda Porschea, on je definitivno bio predodređene da krene porodičnim stopama, ali uprkos tome, malo ko može da ospori sve nevjerovatne stvari koje je postigao.

Njegova karijera započela je 1952. godine u Volkswagenu gdje je bio praktikant pri izgradnji motora, prije nego što je poslat u internat u Švajcarskoj.

Naoružan mastersom iz inženjerstva, 1963. godine pridružuje se Posrcheu i počinje rad na 911 putnom automobilu.

Svega tri godine kasnije dobija unapređenje i počinje da vodi Porscheovo eksperimentalno odjeljenje. Ovo je pozicija koju je držao narednih 5 godina. Tokom ovog perioda, kompanija je predstavila veliki broj uspješnih sportskih automobila, a kulminacija njegovog rada bio je Porsche 917.

Ali promjena u pravilima kompanije sklonila je članove Porsche porodice sa upravljačkih pozicija, što je natjeralo Piha da pređe u Audi.

Tamo je dobio ulogu tehničkog direktora i zadatak da nadgleda razvoj pogona na svim točkovima - koji i danas predstavlja sinonim za brend.

Pih 1993. godine postao izvršni direktor u Volkswagenu, kompaniji koja je bila vlasnik Audija, Seata i Skode. Ali vrlo brzo ovom spisku dodao je Lamborghini, Bentleys i Bugatti.

Tokom svoje vladavine postao je poznat po tome što su njegova vozila na prvo mjesto stavljala inženjersko umeće, a ne cijenu.

Malo ko je imao priliku da vozi Audi A2 ili Volkswagen Phaeton, a još manje ljudi se našlo za volanom Bugatti Veyrona ilimodela VW XL1. Ali svaki od ovih automobila napravljen je kako bi se zadovoljila neka Pihova želja.

Uprkos izgradnji ovih skupih modela, Pih je ima veliku podršku u kompaniji, čak i kada je napustio bord direktora 2002. godine.

Čak i u penziji Pih je vukao određene konce. Mnogi ga krive za izbacivanje nekoliko izvršnih direktora iz Porschea i VAG-a, ali i za kupovinu Porschea, nakon što je njegova kupovina Volkswagena propala.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.