x

u 82. godini

Preminuo legendarni Minja Subota!

Milan Minja Subota preminuo je u 82. godini poslije borbe sa teškom bolešću s kojom se duže vrijeme borio.

Srpski kompozitor je prije šest dana hitno preveze na pulmologiju zbog bolesti, gdje je izgubio bitku sa opakom bolešću. Vijest da je preminuo objavio je i Goran Vesić.

"Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pjesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumijemo svijet. Minja koji je uvijek bio vedar i nasmijan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću. Kad bi neko pomenuo Minju Subotu svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na “Muzički tobogan", emisiju djetinjstva svakoga od nas. Minja je obilježio uspješne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspješan muzičar, pjevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji.


Mnogo je volio djecu. Stvarajući i komponujući za najmlađe ostao je dijete u duši.

Počivaj u miru Minja. Mnogo si se namučio posljednjih godina, ali nisi dao da se to primijeti. Ti si učio nas, a sada je red da se mi odužimo tebi. Prvo sahranom u Aleji zaslužnih građana, a potom trajnim sjećanjem. Za tri godina dobićeš ulicu u našem gradu, a Dječiji kulturni centar koji si vodio do odlaska u bolnicu njegovaće trajno sjećanje na svog Minju.


Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspješnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke svijeta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dijete je čovjek važan“.


Komponovao je mnoge pjesme na stihove istaknutih pjesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Djeca su ukras svijeta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. Njegove pjesme danas su popularne te su sastavni dio muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Bio je predsjednik Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima. Često je bio sastavni dio žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom. Počasni je građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa djecom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige. Njegova supruga Branka Jeremić Subota je umrla 2018. godine. Iz njihovog braka rođen je sin Miloš.

.

..

.

.


Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.