x

Prepoznajte prve simptome koronavirusa kod djece

Čak sedam posto djece bilo je pozitivno na antitijela nakon prvog vala pandemije .

Početak školske godine i grupisanje djece u školama donose opasnost od bržeg širenja koronavirusa, posebno tokom perioda sezonske gripe i prehlade. Djeca zaražena koronavirusom najčešće su bili potpuno bez simptoma, što je predstavljalo veliku opasnost za roditelje i starije članove porodice.

Ipak, studije su otkrile da su gastrointestinalni simptomi poput proliva i povraćanja najčešći simptomi infekcije COVID-19 virusa kod djece koja su pokazivala simptome. Navedeni simptomi bili su češći od kašljanja ili promjene osjećaja ukusa ili mirisa, pokazao je naučni institut univerziteta Cardiff i Vale u Velikoj Britaniji u okviru Rapid-19 studije.

Više od polovine zaražene djece, koje je obuhvatilo istraživanje, nije imalo nikakve simptome bolesti. Studija Rapid-19 započeta je još u maju, a naučnici u okviru nje pokušavaju da procjene koliko je britanske djece do sada imalo COVID-19 virus kako bi otkrili simptomatologiju infekcije, kao i da li djeca imaju antitijela koja mogu spriječiti zarazu.

Čak sedam posto djece bilo je pozitivno na antitijela nakon prvog vala pandemije, što je indikator prethodne zaraze koronavirusom. Više od polovine zaražene djece nije imalo nikakve simptome bolesti. Naučnici su otkrili i da nema razlike u pronalasku dokaza prethodne infekcije kod djece u dobi iznad ili ispod 10 godina starosti. Otkriveno je i da asimptomatska djeca jednako razvijaju antitijela protiv koronavirusa kao i simptomatska djeca.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.