x

popunjavanje prostora

Prije očekivnog: Mercedes-Benz predstavio GLB-Klasu

Inspirisan besmrtnom G-Klasom Mercedesov novi kompaktni crossover sa sobom donosi i opciju sa sedam sjedišta.

Dok su mnogi očekivali da će Mercedesov najnoviji crossover premijerno biti predstavljen na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu, u njemačkoj automobilskoj kompaniji su nakon višemjesečnih najava predstavili produkcijsko izdanje modela GLB koji već nazivaju "baby“ G-Klasom.

Premijerno izdanje kompaktnog crossovera koji će se opciono moći naručiti i u kombinaciji sa sedam sjedišta na sebi nosi oznaku GLB 250. Skladna karoserija otkriva minimalne razlike u odnosu na karoseriju svojevremeno predstavljenog konceptnog modela, a s međuosovinskim rastojanjem koje je veće od rastojanja na modelu GLA i kraće od modela GLC u Mercedesu s GLB-om optimalno popunjavaju prazninu između spomenutih modela.

Zasnovan na modificiranoj platformi aktuelne A-Klase, GLB će se u početku nuditi sa dvije benzinske i tri dizelske četverocilindarske motorne opcije. Na vrhu ponude je dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (224 KS i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta) kojem za prijenos snage na podlogu asistira 8-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila. GLB 250 4Matic od 0 do 100 km/h stiže za 6,9 sekundi i razvija 236 km/h. Slabiji 1,3-litarski turbobenzinac (163 KS) krije se iza oznake GLB 200.

Osnovni četverocilindarski turbodizelski motor (GLB 200d) sa sobom donosi 150 KS i moći će se kombinovati s prednjim ili pogonom preko obje osovine, a trenutno najsnažniji dizelski motor (GLB 220d) sa 190 KS bit će ponuđen u opciji samo s pogonom preko obje osovine. Jasno je da će se u cijelu priču o pogonskim opcijama uskoro uključiti i verzije iza kojih stoje entuzijasti AMG-a.

Kupci koji se odluče za 4Matic pogon mogu računati i na paket Off-Road Engineering koji sa sobom donosi i radni program distribucije obrtnog momenta u omjeru 50:50. Cijene Mercedesovog najnovijeg modela bit će objavljene uoči početka prodaje koji se očekuje prije kraja godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.