x

Priprema kože za zimu: Važan “korak” – hidratacija!

Mnogi se raduju zimi, prazničnoj euforiji, uživanju na snijegu, ali hladni mjeseci koji su pred nama donose i gomilu potencijalnih problema, prije svega za našu kožu. Lice će se morati boriti s vjetrom, niskim temperaturama, suhim zrakom u prostorijama koje se griju… Stoga je neophodno na vrijeme se pripremiti za sva iskušenja koja nas očekuju.

Osjećaj peckanja, zatezanje, crvenilo, svrbež, perutanje… Svi ovi simptomi nastaju kao posljedica hladnoće i posebno pogađaju suhu i osjetljivu kožu. Zimi je lice prvo na udaru pa je logično da zahtijeva temeljnu zaštitu i njegu. Lagane kozmetičke proizvode zamijenite onim konkretnijim i jačim i ne zaboravite da je ključ zimske beauty misije hidratacija!

Tip kože određuje vrstu njege

U zavisnosti od tipa kože, pronađite preparate kojima ćetešto duže zadržati vlagu i glatkoću.

Hidratacija i suha koža

U zimskim mjesecima, najveći problem imaju osobe sa suhom kožom. Upravo zbog nedostatka prirodnih masnoća, ovaj tip je osjetljiviji na vanjske uticaje, skloniji je pojavi bora i mrlja pa morate koristiti deblji sloj kreme za suhu kožu. Izbjegavajte sapune, jer oni dodatno isušuju, a umjesto njih koristite mlijeko za čišćenje lica.

Mješovita

Kod mješovite kože najkritičnija je T-zona. Čelo, nos i brada su masni, a obrazi suhi, i stoga bi je trebalo njegovati hidratantnim kremama baš za ovaj tip kože. Obrazi će dobiti prijeko potrebnu vlažnost, a T-zona se neće zamastiti, što je idealan scenario. Ako T-zona dodatno opteretimo masnoćama, postoji rizik od stvaranja akni i upalnih procesa.


Normalna

Podrazumijeva da je odnos vlage i masti izbalansiran, što je nažalost najrjeđi slučaj.

Masna

Masna koža može biti problematična samo tokom puberteta, ali je u kasnijem periodu života čak i poželjna, jer se na ovom tipu kože bore pojavljuju kasnije u odnosu na one kojima je koža suha. Važno je ne koristiti agresivne preparate koji koži oduzimaju vlažnost, već one koji regulišu rad lojnih žlijezda.


Nigdje bez UV zaštite

U hladnim danima, osobe sa masnom i mješovitom kožom imaju manje razloga za brigu. Redovni piling jednom sedmično biće više nego dovoljan da spriječi začepljivanje pora i pojavu akni, a odgovarajuća hidratantna krema održavaće potreban nivo vlage u koži.

Na tržištu postoje univerzalni serumi namijenjeni svim tipovima kože koji je potpuno regenerišu, a nanose se ujutro i naveče i to ispod (prije) uobičajene dnevne, odnosno noćne kreme za lice. Zbog pojačanog isušivanja, stvaranje bora je zimi intenzivirano, a specijalni antiaging preparati će usporiti ovaj neželjeni proces. Bez obzira na tip kože, svaki izlazak van, posebno ako boravite na planini ili idete na skijanje, zahtjeva kreme s visokim UV faktorom zaštite.

Zimi se ne preporučuje piling usana. Umjesto toga se fokusirajte na hidriranje balzamima sa zaštitnim faktorom.

Ne zaboravite da je redovit unos tečnosti u organizam preduslovt zdrave, zategnute i blistave kože. Preparati, koliko god su dobri, ipak nisu svemogući.

I šminka mora hidrirati

Kao što vodite računa o održavanju nivou vlažnosti kroz njegu kože, važno je da hidratacija bude na vrhu liste prioriteta i kada je riječ o izboru šminke. Zahvaljujući sastojcima, primer ima svojstvo upijanja viška ulja i samim tim eliminiše sjaj u slučaju masne i mješovite kože, dok suhoj pomaže da zadrži vlažnost i glatkoću. Zato je ovaj make-up apsolutno neophodan, jer hidrira kožu tokom cijelog dana.

Pravila za kupovinu pudera

Jesen je idealno vrijeme za promjenu pudera. Ako ste tokom godine koristili onaj u prahu ili kamenu, hladnije vrijeme zahtjeva promjenu smjera. Tekući puder mnogo bolje prianja i pruža veću zaštitu od vjetra i hladnoće.

Tekući puder za suhu kožu prije svega mora hidrirati, a najbolje su se pokazale oni lagane teksture. Pregust puder samo će još više istaknuti bore.

Prvi uslov koji bi tekući puder za mješovitu kožu trebalo da ispuni je da pruža dugotrajan mat efekt, čineći kožu glatkom, svilenkastom i mekom. Potrebno je da ima dobru prekrivnu moć kako bi spriječio neželjeni sjaj, ali i da je dovoljno lagan da ne optereti kožu. U protivnom, šminka će skliznuti onog trenutka kada se masnoća počne sakupljati.

Hidratacija je uvijek aktualna

Naravno, u zimskim danima je neophodno voditi računa o hidrataciji, ali nemoj na to zaboraviti ni kada temperatura pređe u plus, vjetar prestane duvati, a sunce promoli tople zrake. Našoj koži je i tada potrebna vlažnost pa ne bi bilo loše da ti hidriranje kože pređe u svakodnevnu rutinu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.