x

Kao iz bajke

Priroda "progutala" kinesko selo, postalo je turistička atrakcija

Napušteno selo Houtouwan na kineskom otoku Shengshan, koji je dio arhipelaga Shengsi, postalo je internet senzacija i neobično mjesto za putovanje.

Ovo selo izgleda kao da je iz neke bajke jer ga je doslovno "progutala" priroda. Nekada je Houtouwan bio prosperitetno ribarsko selo, osamdesetih je u njemu živjelo oko 3.000 stanovnika, no s obzirom na veliku udaljenost i težak pristup, stanovnici su se počeli iseljavati devedesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2002. je selo zvanično postalo nenaseljeno, a nakon nekoliko desetljeća su biljke penjačice prekrile kuće okrenute prema okeanu. Neke od njih su i dalje opremljene namještajem.

Ipak, ovo selo je steklo slavu među Kinezima 2015. godine nakon što su se na internetu pojavile fantastične fotografije. Umjesto da budu sretni zbog nove popularnosti, zvaničnici pomenutog arhipelaga su se zabrinuli zbog utjecaja velikog broja turista.


"Naše telefonske linije su bile prezautete, sve više turista je željelo doći u Houteowan. Međutim, ovo selo nema uvjete da se otvori za turiste. Stoga molimo posjetitelje da očuvaju njegov mir", glasila je zvanična izjava vlasti u to vrijeme.

Međutim, sada je selo spremno za turizam. Nakon dvije godine planiranja napravljen je plan da se popularnost zelenog sela iskoristi. Platforma za posmatranje sela je otvorena 2017. godine, a karta košta 3 dolara. Posjetitelji mogu prošetati brdovitim selom po cijeni od 8 dolara, a na napuštenim kućama su postavljana upozorenja na moguće urušavanje.

Popularnost sela Houtouwan je značajno unaprijedila turizam otoka Shengshan, jer sada stižu brojni turisti koji se zadržavaju na otoku, a ne samo unutar sela.


Prošle godine je selo posjetilo 90.000 turista, a to je donijelo prihod od 470.000 dolara za otok.

Arhipelag Shengsi udaljen je nešto više od 60 km od Šangaja, a otok Shengshan je poznat po morskoj hrani te posjeduje jednu od najvećih farmi ribe u Kini.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.