x

magnet za turiste

Prirodni fenomen: Slano jezero u Australiji svake godine postane ružičasto

Slano jezero u Melbourneu u Australiji svake godine postane ružičasto i privlači hiljade turista i Instagram influensera koji jedva čekaju objaviti fotografiju pored ovog prirodnog fenomena na društvenim mrežama.

Ružičastu boju stvaraju alge koje rastu na dnu jezera i proizvode crveni pigment. No, nije oduvijek bilo tako. Zaposlenici Melbourne Westgate Parka kažu da je jezero prvi put postalo ružičasto 2012. godine te da je od tada svake godine nastavilo mijenjati boju.

Od tada ovo jezero svake godine posjete brojni turisti i Instagram influenser koji jedva čekaju objaviti fotografije ovog prirodnog fenomena na društvenim mrežama. Posjetioci kažu da je ovaj prirodni fenomen očaravajući, ali također upozoravaju da ima miris "pokvarenih jaja".

Iako alge nisu štetne za divlje životinje koje žive u blizini jezera, zaposlenici parka upozoravaju turiste da ne dolaze u kontakt s vodom.


Ružičasta boja jezera traje do kasne jeseni kada se ponovo vraća u klasičnu plavu boju.

Kada je riječ o Australiji, ova pojava nije jedinstvena u Westagaete Parku. Slična pojava događa se i u jezerima Crosbie, Becking, Kenyon i Hardy koja se nalaze u Nacionalnom parku Murray Sunset. Ružičasta boja javlja se i u jezeru Hillier te Hutt Lagoon.

Ovaj fenomen također se javlja u jezeru Salina de Torrevieja u Španiji, jezeru Dusty Rose u Kanadi i Retba u Senegalu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.