x

Prirodno uklanjanje fleka sa lica

​Jedan od najčešćih problema sa kožom koji nas danas muče su tamne mrlje i hiperpigmentacija. Ovo može ostaviti kožu neujednačenom i oduzeti sjaj sa lica.

Tamne mrlje na koži obično su rezultat hiperpigmentacije uslijed upale ili melazme.

Postoji nekoliko faktora koji mogu da doprinesu nastanku mrlja i fleka na koži, uključujući hormone, tragove akni i bubuljica, rane izazvane posjekotinama i izlaganjem suncu.

Ne morate uvijek da se oslanjate na skupu kozmetiku i procedure kako biste dobili blistavu kožu bez mrlja. Kako piše Femina, nekoliko izuzetno jednostavnih kućnih preparata mogu da budu dobri saveznici u oslobađanju od fleka na potpuno prirodan način.


Zeleni čaj

Zeleni čaj sprečava upale i oksidaciju, što ga čini odličnim u čišćenju tamnih mrlja, posebno onih uzrokovanih štetnim UV zracima.

Zeleni čaj je izuzetno svestran proizvod koji se može koristiti u različitim oblicima za primjenu na licu. Jedan od najjednostavnijih načina je da skuvani zeleni čaj stavite u posude za pravljenje leda i nakon što se čaj zamrzne takvu kockicu leda utrljate na lice.

Za veću koncentraciju zelenog čaja profesionalci prave masku za lice, tako što isprazne sadržaj kesice zelenog čaja u infuziju i pomiješaju je sa pirinčanim brašnom i limunovim sokom ili malo meda i ravnomjerno nanesu po koži.

Mlijeko

Sipajte malo svježeg mlijeka u činiju, spustite pamučni jastučić u mlijeko i potom nježno utapkajte na lice, posebno na mjesta koja sadrže fleke i tamne mrlje.

U mlijeko možete da dodate i kašičicu meda. Mlijeko prirodno može da posvijetli kožu, uključujući tamnu pigmentaciju, staračke pjege i ožiljke. Također, ono ujednačava ton kože.

Osim što prirodno smanjuje tamne mrlje, mlijeko ima nekoliko drugih prednosti, kao što je podmlađivanje kože, zbog čega je kupanje u njemu popularan ritual među ženama.


Krompir

Trljanje oguljenih kriški krompira po licu je odličan način da uklonite tamne mrlje. Bogate su vitaminom C i sadrže agens za ljepotu protiv starenja koji im omogućava da postignu ovaj efekat.

Možete da iscijedite i sok od krompira i da ga nanesete na tamna mjesta na vratu, što će vam poslužiti kao brzo i lako rješenje za prosvjetljivanje kože.

Krastavac

Omiljeno ljetnje povrće izvanredno je za saniranje opekotina od sunca, ali i za izbjeljivanje fleka na koži. Krastavac je posebno koristan u smanjenju vidljivosti strija.

Možete da pravite mješavine i paste na bazi krastavca i da ih redovno nanosite na kožu.

Oljuštite krastavac, isjeckajte ga na kockice i sameljite u blenderu, dodajte malo aloe vere da napravite gel ili ružinu vodicu i svježe cijeđeni sok od limuna da napravite toner. Čuvajte ga u bočici i svakodnevno ga nanosite na cijelo lice da biste se riješili tamnih fleka.

I ne zaboravite - dok nanosite prirodna sredstva za uklanjanje tamnih fleka po koži trudite se da se što manje izlažete suncu.

Ako ste prinuđeni da izađete iz kuće kad je sunčevo zračenje jako obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, a prirodna sredstva primjenjujte uveče i ostavite ih da djeluju preko noći.


(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.