x

Problemi s mjenjačem Mercedesa posljedica dizajna bolida

Problemi koje su Mercedesovi vozači Formule 1 imali s mjenjačem posljedica su dizajna ovogodišnjeg F1 W11 bolida, ali i konfiguracije staze Red Bul Ring koja ima vrlo agresivne ivičnjake, potvrdio je Mercedesov direktor operacija na stazi Endrju Šovlin.

Tokom trke, koja je vožena protekli vikend u Austriji, iz boksa Mercedesa vozači su mogli da čuju naredbe da izbjegavaju ivičnjake zbog probelam sa senzorima mjenjača.

Šef tima Toto wolf rekao je da je situacija prilično ozbiljna i da su problemi počeli prvo na bolidu Valtterija Bottasa, a zatim i na bolidu Lewsa Hamiltona.

“Nismo znali šta je, znali smo da je nekako povezano s vibracijama bolida, zato smo im rano savjetovali da izbjegavaju ivičnjake”, rekao je Wolf, a prenio portal maxf1.net.

Šovlin je kasnije za zvanični F1 podcast objasnio da je riječ o problemu koji će se, zbog dizajna bolida, javiti ponovno.

“U petak smo vidjeli da je Valtteri imao problem pred kraj treninga, to je bio prvi znak da imamo problem. Problem se ponavljao u subotu te smo ga očekivali i u trci jer se čini da je to osobina ovoga modela,” rekao je Šovlin i dodao:

“Zapravo je riječ o nakupljanju električnog šuma koji uzrokuje interferenciju s različitim sisitemima, kod Valtterija smo to primijetili na pola trke, postajalo je sve gore, a kod Lewisa se pojavilo kasnije. Ali riječ je o električnom šumu koji utiče na puno različitih stvari.”


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.