x

Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja novembra!

Usljed pojačane ciklonalne aktivnosti nad jugoistokom Evrope sve do kraja novembra na teritoriji Bosne i Hercegovine prognoziraju se nestabilne vremenske prilike, navodi u svojoj analizi Nedim Sladić, meteorolog amater.

Iako se u većem dijelu južnog Balkana bilježe obilnije snježne padavine koje uzrokuje plitka ciklona pozicionirana južnije od naših krajeva, Bosna i Hercegovina, ističe Sladić, tek po rubu istočnim i sjeveroistočnim visinskim strujanjima osjeća minorni utjecaj ovog sistema, stoga se i ne prognoziraju veće snježne padavine u ponedjeljak.


"Ciklona u oblasti Gargana (Tirensko more) svojom osom usmjerava dolinu prema srednjem Jadranu uz formiranje sekundarne ciklone sa pritiskom zraka u središtu ciklone i ispod 1000 hPa, pri čemu je tendencija njenog kretanja usmjerena prema sjevernom Jadranu uslijed koje dolazi do promjene visinskog strujanja sa sjeveroistočnog na južno kao i do pojačane advekcije toplog zraka sa juga kontinenta, a preko nas prolazi topli front u prizemlju", navodi Sladić.

Prema njegovim riječima, usljed zapadnijeg položaja ciklone, Bosna i Hercegovina će se u utorak smjestiti na prednjoj strani ciklone, u tzv. topli sektor zbog kojeg će u većem dijelu Bosne u utorak padavine iz susnježice i snijega preći u kišu.


"Blizina i dubina ciklonalnog polja, utjecaj pripadajuće tople fronte, kao i izraženije južno visinsko strujanje uvjetovat će obilne padavine na jugozapadu Hercegovine, gdje se prognozirana količina padavina kreće između 60 i 90 litara po kvadratnom metru. U početku pri prodiranju toplijeg zraka pri visini, gdje izostane izraženije južno strujanje koje je najizglednije na sjeveru Bosne, usljed pothlađenog prizemlja i toplijeg visinskog sloja atmosfere moguća je i kiša koja se ledi u dodiru sa tlom", ističe Sladić.


Prolazan pad temperature zraka, dodaje, u okviru normalnih vrijednosti za kraj novembra vidljiv će biti u srijedu, da bi već sutradan uslijedio novi značajniji porast uslijed približavanja novog utjecaja ciklone sa zapada Mediterana čiju glavninu utjecaja ćemo osjetiti drugog dana vikenda i prvog dana iduće sedmice.


"Kraće suho razdoblje u Bosni prognozira se u periodu od 22. do 24. novembra. Kratkotrajan, ali izraženiji pad temperatura zraka usljed promjene sinoptike i vidljive infiltracije hladnijeg zraka sa sjevera i sjeveroistoka odmicanjem ciklone prema jugu Evrope vidljiv je oko 27. novembra kada se prognozira prelazak kiše u susnježicu i snijeg u Bosni. Ensemble modeli saglasniji su iz dana u dan na postepen porast temperatura zraka koji je vidljiv u periodu od 30. novembra sve do kraja referentnog perioda prognoze, 3. decembra kada bi temperature, prema trenutnom stanju prognoznih modela, bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a tada bi pod utjecajem anticiklone iz oblasti Sredozemlja došlo do barem djelomične stabilizacije vremenskih prilika. U narednom periodu prognozira se i značajnije kolebanje temperatura zraka", zaključio je Sladić.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.