x

drugi svijet

Prodaja električnih auta u Norveškoj prvi put veća od prodaje auta na benzin i dizel

Broj prodatih električnih automobila u Norveškoj prvi put je prešao ukupni broj prodatih automobila na benzin i dizel, prenosi CNN.

Procenat prodatih električnih automobila u ukupnom broju prodatih vozila iznosi 58,4 posto. Ovo je podatak koji samo potvrđuje mjesto Norveške kao avangardnu zemlju u prihvatanju ekološki prihvatljivih vozila.

Cilj vlade ove skandinavske države, ironično jedne od najvećih izvoznica nafte na svijetu, jeste prestanak prodaje konvencionalnih putničkih automobila do 2025. godine.

Norveška vlada ohrabruje svoje građane na kupovinu električnih auta, a kroz oslobađanje od PDV-a i poreza na ispušne gasove. Vlasnici električnih vozila plaćanju jeftiniji parking, cestarinu i trajekte.

Samo u martu 2019. u zemlji je registrovano 18.375 novih automobila, a od tog broja njih 10.732 su električna vozila, kaže se u saopćenju novreškog Vijeća za cestovni promet. Spomenuti broj predstavlja dvostruki rast u odnosu na mart 2018. godine.

Teslin Model 3 je najprodavaniji sa brojem od 5.315 registrovanih jedinica. Zanimljivo je da broj registrovanih hibridnih vozila pada u odnosu na 2018.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.