x

Prošlo je 26 godina od smrti Gidre Bojanića: Cijeli Balkan smijao se njegovim šalama, a legendarni glumac imao je tužnu životnu priču!

Dragomir Gidra Bojanić umro je na današnji dan prije 26 godina, a mnogi i dalje pamte njegove duhovite opaske iz brojnih filmskih ostvarenja.

Glumac je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je veoma teško djetinjstvo jer je tokom Drugog svjetskog rata ostao siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić. Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovog oca Jovana - Jocu, oficira srpske vojske streljali su 1943. godine tokom Drugog svjetskog rata. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili "konzervatorijum", kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao.

Njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo, pa je počeo da igra u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu. Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića "Ešalon doktora M." iz 1955. godine.


Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić se šezdesetih godina pojavio u 10 vesterna, a za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Ipak, najveću popularnost ipak je stekao ulogom Žike Pavlovića, koju je igrao od 1978. do 1992. godine u serijalu "Žikina dinastija".

"Snimio bih do danas 20 Žikinih dinastija. Međutim, Gidru ne može niko da zamijeni", rekao je nedavno Zoran Čalić, autor Žikine dinastije.


Na studijima glume, na svojoj klasi upoznao je dvije godine stariju koleginicu Ljiljanu Kontić, s kojom je od tada bio u vezi. Vjenčali su se 1966. godine, a četiri godine kasnije dobili su i kćerku Jelenu. Ljiljana i Gidra često su imali nesuglasice, ali su se na kraju uvijek vraćali jedno drugom.

"Nisam vjerovao da mogu biti tako upecan. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu", govorio je umjetnik. Dragomira Bojanića Gidru kolege i prijatelji pamte kao - ljudinu. Iako obožavan u narodu, djeluje kao pomalo zaboravljen jer nijedna ulica niti prestižna glumačka nagrada ne nosi njegovo ime. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.