x

Osma generacija

Prva Corvetta s centralno smještenim motorom stiže u januaru

U Chevroletu su u završnoj fazi testiranja Corvette osme generacije s kojom prvi put stiže centralno smješten motor.

I dok tvrdokorni poklonici omiljenog američkog sportskog automobila nisu previše sretni zbog činjenice da Chevrolet s Corvettom osme generacije, definitivno, napušta koncept motor naprijed/pogon nazad, u General Motorsu odluku o novom konceptu brane tvrdnjom da će Corvette C8 s centralno smještenim motorom biti mnogo konkurentniji automobil u svijetu supersportskih modela koji dolaze iz Ferrarija, Lamborghinija, McLarena, Porschea...


Posljednji kompjuterski renderi zasnovani su na kamufliranim testnim prototipima nove generacije Corvette, koji su već odavno na cestama i stazama širom svijeta i pokazuju kako bi moglo izgledati produkcijsko izdanje automobila koji bi publici premijerno trebao biti predstavljen u januaru na Sajmu automobila u Detroitu.


Prvu verziju Corvette C8 pokretat će poboljšan i pojačan poznati 6,2-litarski V8 motor (LT1), a ponuda bi ubrzo trebala biti proširena 4,2-litarskim biturbo V8 motorom (550 KS) i novorazvijenim atmosferskim 5,5-litarskim V8 motorom. Na vrhu ponude trebao bi biti spomenuti 5,5-litarski V8 koji će uz podršku dva turbopunjača razvijati skoro 800 KS, a u planu je i hibridna verzija (1.000 KS).


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.