x

Prva električna Dacia stiže 2021. ili 2022.

Grupa Renault, u čijem je vlasništvu rumunska auto-marka, potvrdila je da će Dacia dobiti sopstveni električni model najkasnije za dvije godine.

S obzirom da Renault već godinama ima u svojoj ponudi električne modele, bilo je samo pitanje vremena kada će svoju tehnologiju ustupiti i rumunskom proizvođaču.

U planovima kompanije Renault koji se odnose na period do 2022. godine, spominje se lansiranje "potpuno električnog" modela koji se vodi kao "Dacia Urban City Car".

Kada će se električna Dacia tačno pojaviti na tržištu nije precizirano, ali je rečeno da će to biti u periodu 2021-2022.

S obzirom da se u opisu vozila navodi da je riječ o malom gradskom električnom modelu, jedna od mogućnosti je da to bude prepakovani električni Twingo Z.E, koji je Renault već najavio za 2020. godinu.

Twingo Z.E. će najvjerovatnije koristi tehnologiju električnog Smarta EQ ForFour, sa kojim deli istu mehaničku platformu.

Druga opcija je da električna Dacia praktično bude evropska verzija postojećeg modela Renault City K-ZE koji se prodaje na kineskom tržištu. U tom slučaju, rumunska fabrika bi morala da uzvrši određene modifikacije kako bi taj automobil zadovoljio strože evropske standarde.

Podsjećamo, Renault City K-ZE za pogon koristi električni motor koji proizvodi 44 KS i 120 Nm obrtnog momenta. Za postizanje brzine od 60 km/h potrebno mu je sedam sekundi, a maksimalna brzina je 104 km/h.

Renault City K-ZE u Kini košta oko 8.000 evra.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.