x

Jeste li znali

Prvačići imaju najmanje tri pokvarena zuba

Većina djece prvi put sjeda u školsku klupu s najmanje tri pokvarena zuba, kažu statistički podaci koje su prikupile nadležne zdravstvene institucije.

Eksperti su istinski zabrinuti zbog sve većeg broja djece, koja prve školske dane dočekuju s osmijehom, koji kvare rupice u kojima su nekada bili prvi zubići.


Krivica se jednim dijelom zasigurno može pripisati i nedovoljnoj brizi koju i roditelji i zdravstveni radnici pokazuju kada su u pitanju djeca.


- S održavanjem higijene zuba vašeg djeteta morate početi čim se pojave prvi mali biseri - savjetuje Louise Douglas iz britanske Fondacije za oralno zdravlje.


Ne budite lijeni, kontrolirajte na koji način djeca peru zube sve dok ne navrše sedam godina, jer je i to veoma značajan dio očuvanja zuba. Vodite računa o njihovoj ishrani, nastojte da užine sadrže namirnice s niskim pH vrijednostima, kao što su crni kruh ili peciva ili komad sira, jer hrana s visokim sadržajem kiselina uzrokuje nagrizanje i oštećenje zuba. Ishrana djeteta mora biti obogaćena namirnicama koje sadrže kalcij, s dosta mliječnih proizvoda.



(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.