x

južna koreja

Prve slike i malo podataka: Ovo je novi Kia Sorento

Nakon dizajnerskih skica i špijunskih slika, Kia je najzad objavila fotografije novog Sorenta koji će svjetsku premijeru doživjeti 3. marta na Sajmu automobila u Ženevi.

Izvjesno je da je dizajn četvrte generacije popularnog SUV-a agresivniji nego na prethodnom modelu, čemu treba dodati povećanje dimenzija. Predstavnici južnokorejskog proizvođača objavili su da će novi Sorento imati povećan međuosovinski razmak i smanjene prevjese što će poboljšati prostornost u kabini.

Unutrašnjost izgleda raskošno, a akcent daju dva velika monitora: Jedan je komandna table, drugi sistem za zabavu s ekranom osjetljivim na dodir. Okomiti otvori za zrak na središnjoj konzoli više se ne spajaju s dodirnim zaslonom, dok se na centralnom tunelu nalaze dva rotaciona prekidača – za upravljanje komandama i izbor načina vožnje.


Zvaničnih informacija o motorima još uvijek nema, ali se očekuje da će europske verzije preuzeti tehniku rođaka iz koncerna – Hyundai Santa Fea. To znači da će u ponudi biti 2,4 litarski benzinac (185 KS) i dva dizelaša: 2.0 CRDi (150 KS) i 2.2 CRDi (200 KS).

Korejski mediji javljaju da će u ponudi biti još dvije motorne opcije: Bazni 1,6 litarski turbobenzinac te hibridna verzija koja će razvijati čak 300 "konja"! U zavisnosti od verzije pogon će biti 4x4 ili na zadnje točkove, dok će snagu prenositi 6-stepeni manuelni ili 8-brzinski automatski mjenjač.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.