x

Prvo dijete mijenja svijet, treće ga zabavlja

Postoje zanimljiva istraživanja o tome šta znači redoslijed rađanja djece u jednoj porodici i koliko to utječe na budućnost djece. Pročitajte, pa provjerite koliko je to tačno u vašem slučaju.

Šta će i kakva će biti kad odrastu? Kako će se odnositi prema sebi, drugima, poslu i šta mogu postići? Sve su to pitanja na koja je pokušao odgovoriti američki psiholog dr. Kevin Leman.  

On je povezao ličnost djece s njihovim redom rođenja. Napravio je profile djece, ovisno o tome jesu li jedinci, prvorođeni, drugorođeni ili najmlađa djeca.

Jedinci su pokretači svijeta

Jedinci su pokretači svijeta, tvrdi Leman. Orijentirani su na velike zadaće, skloni su ekstremno dobroj organizaciji, vrlo su savjesni i krajnje neovisni.

Mogu biti prečvrsti u svojim stavovima, često su zlopamtila, vrlo su zahtjevni. Mrze priznati da su u krivu, obično ne prihvataju kritike.

Prvorođeni - vođene vođe

Prirodni su vođe. Predstavljaju astronaute i nadmoćne osobe. Prvorođeni su izbirljivi, precizni, vole obratiti pažnju detaljima, vole tačnost, organizirani su i stručni.

Često su neraspoloženi, a povremeno im nedostaje osjetljivosti. Vole šefovati, sveznajući su.

Drugorođeni - naivni dobrice

Vrlo su racionalni, vole udovoljavati ljudima, ne vole konfrontacije. Uglavnom su vrlo smireni, znaju slušati. Odlični su posrednici i pregovarači.

Nisu vođe poput prvorođenih, imaju problema s postavljanjem granica. Previše ugađaju drugima.

Najmlađe dijete - glavni zabavljač

Vole zabavljati i pričati s drugima. Žive život punim plućima. Imaju jak strah od odbacivanja, ali i kratak interval posvećivanja pažnje.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.