x

puno stereotipa

Psiholozi otkrili šta muškarci žele u vezi

Postoji mnogo stereotipa i pravila o tome šta muškarci žele, a šta ne žele u vezama. U razumijevanju bi trebao pomoći tim psihologa koji je za portal The Brightside otkrio nekoliko činjenica o snažnijem spolu i njihovom pogledu na veze i brak.

Muškarci cijene iskrenost

Postoji vjerovanje da svi muškarci vole da im se laska i da ih se hvali. Međutim, profesionalna savjetnica za brak i veze Rinatta Paries tvrdi da muškarci cijene iskrenost, vjernost, poštovanje i fizičku privlačnost. Muškarci žele čuti istinu, a ne kriticizam. Generalno govoreći, savršena žena je za muškarca ona koja zna iznijeti svoje mišljenje bez osuđivanja.

Romantičniji su od žena

Američki ekspert za veze Gwendolyn Seidman je napravio analizu muških i ženskih iskazivanja romantike te je dobio interesantne rezultate. Njegov zaključak je da su muškarci romantičniji od žena jer jednostavnije shvataju cjelokupan koncept ljubavi, te su vrlo često oni koji prvi iskažu ljubav. Žene su izbirljivije i treba im duže vremena da shvate šta zaista žele.

Vole našminkane žene

Veliki broj muškaraca tvrdi da im je prirodna ljepota jako bitna, međutim to ne mora biti istina. Provedeno je istraživanje na američkoj stranici za pronalaženje parova tokom kojeg su žene koje su našminkane na fotografijama dobile više zahtjeva za upoznavanje.

Put do njihovog srca ide kroz usta

Domaća hrana je muškarcima jako bitna. Miris tek skuhane hrane im daje osjećaj udobnosti te su jako sretni ukoliko njihova odabranica zna kuhati različite recepte.

Privlače ih uspješne žene

Uspješna žena je odličan oslonac te je jak saborac u svakom problemu što privlači muškarce. Također, privlači ih to što su žene koje su se ostvarile u životu i rade ono što vole manje razdražljive.

Vole privatni prostor

Psihologinja Deborah Tannen tvrdi da prema njenim posmatranjima žene sve svoje vrijeme vole posvetiti voljenoj osobi, dok muškarcima treba njihov privatni prostor. Ona savjetuje da se u vezi napravi balans kako se ne bi stvarala ljubomora ili posesivnost.

Ne misle stalno o se.su

Stereotip koji navodi da muškarci misle samo o se.su je davno izblijedio. Američki psiholog Jed Diamond kaže da su žene zapravo odgovorne za pojavljivanje ovog stereotipa. On naglašava da je muškarcima bitna fizička i psihička privlačnost, razumijevanje i toplina odnosa.

Nije ih strah ozvaničiti vezu

Snažnijem polu nije problem ući u brak, ali su veoma pažljivi kada je u pitanju započinjanje novih odnosa te izbjegavaju pravljenje naglih poteza.

Skorije studije provedene na Binghamton Univerzitetu pokazuju da muškarcima treba više vremena da prebole prekid. Prema statistikama, žene su spremne za udaju puno ranije nego muškarci, što psiholozi objašnjavaju tako da ženski mozak sazrijeva brže nego muški.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.