x

Punjeni paradajz

Možda sad nije sezona paradjza, ali pribilježite ovaj recept za poslije, isplati se.

Sastojci:

šaka pirinča

5 većih paradajzova

glavica crnog luka

po 100 g ementalera i feta-sira

40 g prezli

20 g putera

700 ml povrtnog bujona

kašika isjeckanog vlašca

maslinovo ulje

so, biber


Priprema:

U tiganju, na dvije-tri kašike maslinovog ulja, pržite isjeckani luk. U činiji malo izgnječite fetu i krupno narendani ementaler, dodajte prezle i dobro promiješajte. Na prženi luk dodajte pirinač i pržite ga na laganoj vatri dva minuta, pa ga stavite na dno puterom podmazane vatrostalne posude. Posolite, pobiberite, stavite paradajz koji ste oprali, i malo izdubili. Sve prelijte bujonom, a paradajz napunite mješavinom sireva i prezli, poklopite ga odsječenim "kapicama". Pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, potom prekrijte pek-papirom i pecite još pola sata. Kada je jelo gotovo, izvadite ga iz rerne i još toplo prelijte maslinovim uljem i dekorišite isjeckanim vlašcem.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.