Punjeni paradajz
Možda sad nije sezona paradjza, ali pribilježite ovaj recept za poslije, isplati se.
Sastojci:
šaka pirinča
5 većih paradajzova
glavica crnog luka
po 100 g ementalera i feta-sira
40 g prezli
20 g putera
700 ml povrtnog bujona
kašika isjeckanog vlašca
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
U tiganju, na dvije-tri kašike maslinovog ulja, pržite isjeckani luk. U činiji malo izgnječite fetu i krupno narendani ementaler, dodajte prezle i dobro promiješajte. Na prženi luk dodajte pirinač i pržite ga na laganoj vatri dva minuta, pa ga stavite na dno puterom podmazane vatrostalne posude. Posolite, pobiberite, stavite paradajz koji ste oprali, i malo izdubili. Sve prelijte bujonom, a paradajz napunite mješavinom sireva i prezli, poklopite ga odsječenim "kapicama". Pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, potom prekrijte pek-papirom i pecite još pola sata. Kada je jelo gotovo, izvadite ga iz rerne i još toplo prelijte maslinovim uljem i dekorišite isjeckanim vlašcem.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.