x

Punjenje električnih automobila skuplje od benzina

Punjenje električnog automobila u Italiji koštat će 161 odsto više nego prije godinu dana zbog rasta cijena struje, objavio potrošački portal Facile.it.

„Zbog rasta cijena energije punjenje električnog automobila je, u nekim slučajevima, skuplje od tradicionalnog punjenja automobila gorivom. Ako električni auto ne punite kod kuće, već na javnoj stanici za brzo punjenje, to će vas koštati još više”, navodi se u izvještaju italijanskog portala.

Stručnjaci su izračunali da je raniji trošak punjenja električnog automobila u Italiji bio 50-70 posto niži nego za dopunjavanje benzinskih ili dizel modela. Sada, puna baterija ''zelenog automobila'' može koštati više od punog rezervoara benzina, prenosi Raša tudej.

U studiji je ističe da bi vlasnika malog automobila u B segmentu benzin za vožnju od 1.000 kilometara koštao 83 evra, taj trošak za dizel automobil bi bio 71 evro, a za auto s električnim motorom 85 evra za vožnju na istoj udaljenosti, dok je prije samo godinu dana iznosio samo 33 evra.


Prema italijanskom regulatornom organu za energiju, elektromreže i životnu sredinu (ARERA), u trećem kvartalu 2022. godine je takozvana jedinstvena nacionalna cijena električne energije porasla skoro četiri puta u odnosu na prvi kvartal. Regulator je zbog toga preduzeo dodatne mjere kako bi obuzdao dalji rast cijena energije. Ukupno se očekuje da će prosječna italijanska porodica potrošiti godišnje u prosjeku 1.322 evra za struju, dok je 2021. prosječna potrošnja bila 632 evra.

Tarife za električnu energiju u Italiji zabilježile su rekordan rast prošlog mjeseca, premašivši 136 odsto na godišnjem nivou, prema studiji Nacionalne unije potrošača.


Šef italijanske energetske tink-tenk organizacije Nomizma Energija izjavio je prošle nedelje da Italija, zajedno sa ostatkom Evrope, doživljava energetski šok neviđenih razmjera, pošto su se cijene struje višestruko povećale. Prema njegovim riječima, Italijani treba da se pripreme za racionalizaciju tokom najhladnijih zimskih mjeseci.

On je također pozvao domaćinstva da koriste alternativne metode grijanja, poput loženja ogrevnog drveta i peleta, mada je dodao da su i njihove cijene također porasle.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.