x

Njega novorođenčeta

Pupak ne treba ni mazati kremom niti posipati praškom

Nakon izlaska iz porodilišta, majka treba znati pravilno njegovati kožu pupka, jer je tu još prisutan pupčani batrljak. Kad novorođenče i majka napuste porodilište, pupčani batrljak je već u fazi sušenja, tvrd je i tamne boje.

Između sedmog i desetog dana nakon rođenja pupčani batrljak sam otpadne. Na tom mjestu ostaje ranica koju treba pravilno njegovati, jer je tu koža otvorena i zato veoma podložna infekciji bakterijama.

Mjere opreza

Nedostatak prirodne zaštite kože zbog prisutne ranice, s jedne strane, a, s druge strane, nezrelost imunološke odbrane organizma novorođenčeta zahtijevaju sve mjere opreza i prevencije da se pupčana ranica ne bi inficirala bakterijama i tako postala ulazno mjesto za zarazu čitavog organizma.


Dva su pitanja koja najčešće postavljaju majke novorođenčadi nakon izlaska iz porodilišta, kada je riječ o njezi kože pupčane regije:

Prvo, kako i da li uopće kupati novorođenče neposredno nakon izlaska iz porodilišta i pri tome ne skvasiti ostatak pupčanika koji treba da se osuši i sam otpadne. Drugo pitanje se odnosi na samu njegu pupčane ranice, da li i čime je njegovati.


Pranje ruku

Prije odgovora na ova dva najčešća pitanja treba skrenuti pažnju da prije svakog pristupa koži novorođenčeta, a naročito regiji pupka, majka treba dobro i temeljito oprati ruke sapunom i vodom.

Samo pranje ruku treba trajati dvije minute. Dokazano je da se takvim načinom pranja sapunom i vodom odstrani 80 posto bakterija sa kože ruku.


Odgovor na prvo pitanje, da li, čime i kako kupati novorođenče dok pupčanik ne otpadne i pupčana ranica sasvim ne zaraste vrlo je jednostavan. U prvih deset dana nije potrebno novorođenče kupati na klasični način.

Čaj od kamilice

U tom periodu dovoljno je kožu novorođenčeta prebrisati vlažnom gazom natopljenom u čaj od kamilice. Brisanje treba početi od glave, prvo lice, pa predio kose, zatim obrisati vrat, grudni koš sprijeda, zatim leđa, ruke, noge i na kraju spolovilo.


Nakon brisanja, kožu nježno posušiti i pregibe namazati uljem za njegu dječije kože. Predio pupka, ukoliko je pupčani batrljak još prisutan, nježno prebrisati otopinom blagog antiseptika kupljenog u apoteci.

Pupčani batrljak ne boli i zato ga majka slobodno, temeljito opranim i čistim rukama, može nježno pomjerati da bi očistila kožu sa svih strana. Nakon toga pupčani batrljak treba prekriti suhom, sterilnom gazom pa zamotati trbuh.

Kada je pupčani batrljak otpao i ostala pupčana ranica, majka treba naročito paziti na čistoću ruku i čistoću radne površine prilikom njege kože pupka, odnosno pupčane ranice.

Odgovor na drugo najčešće pitanje - čime mazati ili posipati pupčanu ranicu, opet je vrlo jednostavan i glasi: ničim.


Ne antibiotskom prašku

To će možda zvučati iznenađujuće, jer je u ovoj sredini kroz decenije ušlo u praksu da pupčanu ranicu treba napuderisati nekim antibiotskim praškom. To se više ne praktikuje, jer puder cementira vlažnu pupčanu ranicu i tako otežava proces zarastanja. Masti pogotovu ne smiju doći u kontakt sa pupčanom ranicom.

Ta se ranica njeguje vrlo jednostavno. Nakon skidanja prethodne suhe gaze, na samu pupčanu ranicu dovoljno je kapnuti samo jednu kap blagog antiseptičkog sredstva za njegu pupka, koje se kupuje u apoteci, sačekati da se kapljica osuši i ponovo previti suhom sterilnom gazom.

Nakon što je pupčana ranica sasvim zarasla, može se započeti sa redovnim kupanjem novorođenčeta.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.