x

PROJEKT U TEKSASU

Pustinjski kamp izgrađen tehnologijom 3D štampanja

Osim hotela, bit će tu i niz domova napravljenih od klastera oblika nalik na cijevi, grupiranih zajedno tako da stvaraju niz udobnih i lijepih soba

Danski studio BIG i kompanija za 3D izgradnju ICON sarađuju na dizajniranju El Cosmico pustinjskog kampa i stambenog projekta u gradu Marfi u Teksasu. Projekt obuhvata više od 60 hektara površine i sastojat će se od smještaja u vidu hotela s dodatnim sadržajima, kao i trajnog smještaja.


Novi izgled

Koristeći ICON-ovu tehnologiju 3D štampanja, tim je dizajnirao strukture koje se temelje na pustinjskom pejzažu, uzimajući u obzir i saradnju s NASA-om. Zanimljivo je dodati da su napravljeni i neki vizuelni elementi koji oslikavaju 3D štampu u kombinaciji s crvenim tonovima karakterističnim za planetu Mars, što će projektu dati jedan sasvim novi, odnosno ne tako standardan izgled.


El Cosmico će se sastojati od serije paraboličnih struktura nalik kolibama napravljenim od 3D štampane betonske mješavine s pigmentom koji odgovara pustinjskom tonu. Suosnivač ICON-a vjeruje da će sposobnost 3D štampanja da kreira glatke, organske oblike dati projektu prirodan izgled.

Osim hotela, bit će tu i niz domova napravljenih od klastera oblika nalik na cijevi, grupiranih zajedno tako da stvaraju niz udobnih i lijepih soba. Bazen će biti izgrađen po kružnoj shemi, okružen nizom zakrivljenih 3D štampanih kabina.


Paviljon i tribine

BIG i ICON su također udružili snage kako bi napravili paviljon i tribinu u Ostinu za SXSW festival ove godine. Izrađena od istog materijala kao El Cosmico, struktura služi kao uvod za one koji su zainteresirani za građevinsku tehnologiju. Dok se paviljon skoro završava, tim planira da se 2024. godine preorijentira na El Cosmico.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.