x

Atletika

Quickie dječija atletska liga otkriva nove talente

Atletski klub Novi Grad Sarajevo priprema drugu sezonu Quickie dječije atletske lige, projekta koji ima za cilj da okupi djecu, zabavi, sprovede kroz atletsko takmičenje, testira određene kineziološke segmente i na taj način omogući im priliku da otkriju i pokažu svoje vrijednosti.

Dobro je poznato da je Bosna i Hercegovina puna talentovane djece, za mnoge sportove, ali zbog slabog sistema detekcije, slabog sistema usmjeravanja istih, mnoga ta djeca ne otkriju svoj talenat ili treniraju sport za koji nisu predodređena. Znajući za ovu činjenicu i u želji da otkrijemo što veći broj talentovane djece, pokrenuli smo Quickie dječiju atletsku ligu.


Quickie dječija atletska liga je koncipirana tako da kroz zabavu/takmičenje sprovedemo i testiranje/detekciju, što ovaj projekat čini drugačijim u odnosu na druge dosadašnje projekte. Pored toga što želimo da okupimo djecu, da im predstavimo vrijednosti atletike, sprovedemo ih kroz sistem takmičenja u kojem će prikupljati bodove i takmičiti se sa svojim uzrasnim kategorijama u različitim disciplinama, poseban cilj je da istu djecu sprovedemo kroz protokol testiranja, obrade i analize rezultata uz formiranje objektivnog i naučno zasnovanog mišljenja o potencijalima svakog učesnika u projekta. Time će biti ostvarena pretpostavka da se donese objektivna odluka u budućem atletskom ili uopšte sportskom usmjeravanju djece u cilju unaprijeđenja njihovog kompletnog antropološkog statusa i maksimiziranja šansi za iskorištenost njihovog motoričkog potencijala.


Ovaj projekat je prilika za svu djecu, ne samo za onu djecu koja se bave atletikom ili koja imaju namjeru da se bave atletikom, već i za djecu koja preferiraju i druge sportove, za one koji žele steći uvid u svoje kondiciono stanje, za djecu koja uopšte nisu u procesu treninga i nisu svjesni svoga talenta. 


Također projekat nudi mogućnost da se kroz mjerenja i testiranja otkriju eventualno prisutne antropološke/motoričke/funkcionalne “anomalije” te da se blagovremeno počne sa adekvatnim programima za njihovo otklanjanje ili ublažavanje. Više o ligi, i sistemu prijave možete pročitati ovdje.


Prve sezone, koja se održala prošle godine, ovaj projekat okupio je preko 250 dječaka i djevojčica, od kojih su većina takmičila u svih jedanaest modifikovanih atletskih disciplina, i testirana u određenim latentnih sposobnostima i karakteristikama na kojima je bio i ortoped koji je analizirao stanje djece po pitanju skeletnog statusa djece. Nakon toga uslijedila je statistička obrada podataka, analiziranje, pisanje mišljenja i dostavljanje podataka roditeljima i djeci. 



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.