x

osnovcima treba posebna njega

Raspad porodice najbolniji djeci školskog uzrasta

Mala djeca i tinejdžeri mogu lakše prebroditi razvod roditelja, ali osnovcima treba posebna njega u vrijeme kada se porodica raspada.

Razvod nakon dolaska djece na svijet nije dio ničijeg životnog plana. Ipak, ponekad su bračni odnosi toliko slomljeni da, bez djece ili sa djecom, ne mogu preživjeti i nema drugog izbora.

Ta će situacija nesumnjivo uticati na djecu, ali količina traume koju će doživjeti zavisi i od starosne dobi djeteta.

Dječji psiholozi navode da, ako se razvod dogodi kada je dijete beba, vjerovatno je da će trauma od razvoda biti minimalna.

"Vjerovatno jedina dob kada se može reći da razvod neće imati značajan uticaj je kada dijete ima manje od dvije godine", navode stručnjaci. To je uglavnom tako zbog djetetovog kognitivnog razvoja prije treće godine.

Čak i dvogodišnjaci imaju sjećanje, tako da su svjesniji promjena na emocionalnom nivou. Radi se o tome da primijete da figura kojoj su privrženi nije tu.

Nakon treće godine potencijal za emocionalnu traumu se povećava i dostiže vrhunac u dobi od 11 godina. U tom trenutku, djeca su imala dovoljno godina kako bi razumjela odnos svojih roditelja. Razvili su duboku povezanost s oba roditelja i kao porodica.

"Razvod sam po sebi nije najteži dio. Sukobi roditelja su najveći problem", navode stručnjaci.

Taj sukob postaje naročito štetan ako se dogodi pred djecom. Još je gore kada roditelji komuniciraju preko djeteta ili razruše odnose s bivšim partnerom. U najekstremnijem slučajevima ako je bilo puno sukoba u braku, razvod dolazi kao olakšanje.

Prije puberteta, traumu razvoda može pogoršati roditelj koji jednostavno prestane biti roditelj.

Razvod koji vodi do izostanaka kontakta ili nedosljednih posjeta može uzrokovati da se dijete osjeća kao da je izgubilo dio sebe.

Ako želite vidjeti depresivno dijete, pogledajte šta se dogodi kada se roditelj ne pojavi, navode psiholozi. Kažu da je prirodno da se pita "Šta ne valja sa mnom da me roditelj ne vodi?"

Međutim, stvari se mijenjaju kada djeca uđu u tinejdžerske godine. S pubertetom se više razvija sposobnost kritičkog razmišljanja, kao i jači podsticaj za razvoj nezavisnog identiteta koji nije toliko duboko vezan za porodicu.

Kada dijete prolazi kroz pubertet ima više potencijala za prihvatanje i razumijevanje roditeljskog razvoda.

Ono što je važno naglasiti je da su djeca prilično prilagodljiva, naročito ako su psihološki zdravi prije razvoda.

Tugovanje i prilagđavanje zbog razvoda moglo bi trajati oko godinu dana, ali većina djece se u stvari prilagođava novoj stvarnosti. Pomaže ako roditelji svoje sukobe rješavaju tako da djeca učestvuju u njima.

Može biti teško, a za uspješan razvod ponekad je potrebno savjetovanje.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.