x

Razlozi zašto dijete laže

Djeca izmišljanjem razvijaju maštu i psihološke vještine, pa postoji velika vjerovatnoća da kasnije razviju i bolju inteligenciju .

Dečije laži se često smatraju bezazlenim, ponekad bivaju i simpatične, ali nerijetko mališane na neiskrenost nesvjesno prisiljavaju roditelji. S obzirom na to da se zbog tvrdoglavosti ili jakog karaktera u određenim situacijama ne slažu sa roditeljima, mame i tate kao vaspitnu mjeru primjenjuju određene kazne i zabrane. Psiholozi smatraju da je to pogrešna taktika koja od djeteta može da napravi lažova.

Istraživanja su pokazala da su djeca, koja se plaše da kažu istinu, spremna da slažu roditelje kako bi izbjegla kaznu. Stručnjaci za ponašanje najmlađih ističu da mališani tako počinju da obmanjuju roditelje i vremenom postaju sve bolji u tome, pa je možda bolje da stariji nekad malo popuste. Paradoks je da djeca koja izmišljaju imaju veću inteligenciju...

Naime, djeca izmišljanjem razvijaju maštu i psihološke vještine, pa postoji velika vjerovatnoća da kasnije razviju i bolju inteligenciju.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.