x

Razlozi zašto djeca grizu nokte

Terapija može biti na više nivoa.

Grizenje noktiju je jedna od najčešćih formi dječjih manipulacija tijelom. Najčešće se događa između osme i 11. godine, međutim nalazimo je i u adolescenata, ali i u odraslih. Obično se grizu nokti, kao i kožica oko nokta. Dijete ili odrasla osoba može gristi nokte ponekad tokom dana, a pojačano grizenje bilježi se zbog pritisaka, napetosti, straha od kazne, prilikom rješavanja teških zadaća, odnosno u općenitim konfliktnim situacijama.

Dijete često počinje gristi nokte u periodu oko četvrte pa do 11. godine života. Rijetko se bilježi ova navika prije četvrte godine života. Kod emocionalno osjetljive djece mogu se naći zajedno emocionalni simptomi grizenja noktiju. Povremeno se može utvrditi da je grizenje noktiju izraz nadomjestnog zadovoljavanja za zabranjene ili nedozvoljene agresije, ili kao samokažnjavanje zbog snažnih osjećaja krivnje ili straha.


Situaciju dodatno komplicira činjenica da djeca skrivaju prste, izložena su pitanjima okoline, dožive razočarenje svojih roditelja i drugo. Terapija može biti na više nivoa. Povremeno mogu pomoći hemijska sredstva koja se nanose na nokte koja imaju neugodan miris. Pomaže i nagrađivanje za negrizenje, odnosno kada je u njegu noktiju uključena cijela porodica.

Osnovni psihički poremećaj

Također je važno obratiti pažnju na moguće uzroke koji su doveli do grizenja noktiju. Ako je riječ o dodatnom simptomu psihičkog poremećaja, potrebno je liječiti osnovni psihički poremećaj (npr. emocionalni). U tom slučaju se primjenjuje i psihoterapija, uz savjetovanje roditelja. Općenito je prognoza grizenja noktiju povoljna.

Vrlo je važno da vi uočite je li grizenje noktiju kod vaše djece izolirana pojava, ili je povezana s drugim poteškoćama. Razmislite dobro, možda vi i vaša djeca imate neki zajednički problem?


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.