x

Razlozi zašto su djeca sve više gojazna

Strogost roditelja je, također, bila povezana s većim rizikom za takozvano zdravstveno rizično ponašanje djece.

Istraživanje kanadskih naučnika povezuje strogost i zahtjevnost roditelja s većim rizikom po gojaznost kod djece. Prema podacima prikupljenim od oko 37.000 djece mlađe od 11 godina, takav roditeljski stil je moguće povezati sa, za trećinu većim rizikom da će djeca biti gojazna.


Negativna reakcija

Utvrđeno je, također, da je ta pojava bila izraženija kod djece koja su bila na pragu puberteta. Istraživači McGill Univerziteta u Montrealu vjeruju da je to moguće objasniti negativnom reakcijom djece na nefleksibilan pristup roditelja.

Strogost roditelja je, također, bila povezana s većim rizikom za takozvano zdravstveno rizično ponašanje djece. - Ako se prema djetetu ponašate balansirano - sa ljubavlju ali i jasnim granicama, vaše dijete će teško biti gojazno - tvrde istraživači.

Roditelji koji su strogo postavljali granice bez mnogo dijaloga označeni su kao autoritarni i imali najveće šanse za gojaznu djecu. Istraživači su također došli do zaključka da je siromaštvo povezano sa dječjom gojaznošću ali stil roditeljstva je imao najviše uticaja.


Zdrava hrana

Djecu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu hranu ali nikako ne treba koristiti tzv. "diktatorski pristup". Ispostavilo se, u ovom slučaju, da genetika nije najvažnija već sredina u kojoj odrastamo.

- Iako ova otkrića djeluju iznenađujuće, lekcija koju učimo ovdje jeste da dozvolimo djeci da budu dio procesa koji dovodi do odluke kada je u pitanju hrana" - dodao je dr. Dejvid Haslam (David), predsjedavajući Nacionalnog foruma za gojaznost.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.