x

Razvod i kako ga olakšati djeci

Pored smrti u porodici, razvod je vjerovatno najšokantniji događaj koji djeca mogu doživjeti, pogotovo ako su mladi. Objavljivanje vijesti da se roditelji razvode je iznimno težak zadatak, i zadatak koji se mora obaviti sa puno takta i pažnje.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći roditeljima kako da na najbolji način objasne svojoj djeci šta se događa i da im olakšaju shvatiti zbunjenost koju osjećaju:


Smireno razgovarajte sa svojom djecom. Pokušajte pronaći mirno vrijeme za razgovor i ni slučajno ne otvarajte ovu temu ukoliko ste pod stresom ili ukoliko se nalazite u nekom emotivnom raspoloženju. Razgovarajte s djecom koliko god često je potrebno, tako da znaju da ste tu za njih i da vam je važno kako se osjećaju.


Prihvatite sve njihove emocije. Vaša djeca će iskusiti mnoge različite emocije, uključujući i tugu i bijes. Ovo je sasvim normalno, i djeci treba dopustiti da izraze svoja osjećanja. Pokažite im empatiju i ljubav.


Odgovorite na njihove potrebe. Možda im je potreban zagrljaj, ili možda samo žele da ih ostavite na miru neko vrijeme. A, možda čak žele da razgovaraju s nekim drugim, rodbinom ili prijateljima.


Potičite svoju djecu da postavljaju pitanja, da budu otvoreni i iskreni u svojim odgovorima. Šta god radite, potrudite se da shvate da ih oba roditelja podjednako vole i da razvod ni na koji način nije njihova krivica. Također, bez obzira šta supružnici osjećaju jedno prema drugom, ne kritikujte i ne okrivljujte jedno drugo pred djecom. Njima je sasvim dovoljno što znaju da im se roditelji rastaju, i od njih se nikako ne smije tražiti da izaberu stranu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Pozdrav, ja sam iz SAD-a, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Agabazara pomogao vratiti svog bivšeg ljubavnika. Tijekom moje potrage za rješenjem došao sam u kontakt s Dr. Azbazarom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio na u roku od 48 sati. Dakle, s ovim sam toliko podebljan da savjetujem svakome tko traži način da dođe do ljubavnika da kontaktirate Dr.Agbazara na WhatsAppu: { +234 810 410 2662 } ili putem e-maila na: { [email protected] } Ja sam tako sretna barem ja i moj ljubavnik opet se vraćaju jedni drugima i idu zajedno provesti novu godinu zajedno Hvala još jednom Dr. Azbazara