x

Renault Clio od sada s novim motorom

Nova pogonska jedinica će se pridružiti paleti dostupnih sklopa, zajedno s hibridnom varijantom koja raspolaže identičnom izlaznom snagom.

Dakle, ponuda pete generacija urbanog hedžbeka Renaulta Clija se širi, pa ćemo tako počev od aprila biti u prilici da kupimo i varijantu s turbobenzinskim motorom od 140 konjskih snaga. Malo ko je očekivao ovakvu prinovu u prodajnom miksu Clija, i to ponajprije iz dva razloga. S jedne strane, ovako snažni pogonski blokovi nisu tako uobičajeni, pa ni popularni među kupcima u B segmentu. Opet, ne treba smetnuti ni s uma da marka u obliku dijamanta, kao što rekosmo nudi i hibridnu modifikaciju iste snage. Nju označava indeksom E-Tech.

Nije teško zaključiti da će ovde biti potrebno izdvojiti manje novca po dostupnoj jedinačnoj konjskoj snazi u odnosu na keš koji se traži za alternativu E-Tech, i to ne samo zbog novije tehnologije hibridnog pogonskog sklopa, već i zbog toga što novitet koristi samo ručni mjenjač.


U poređenju s Clijom koji je koristio stari, 130 grla” snažn"i motor TCe, i koji je dolazio s robotizovanim mjenjačem EDC, snaga je očito podignuta, ali uz nestvarno redukovane emisije štetnog jedinjenje CO2. Kao posljedica vožnje ove verzije Clija, opet u poređenju s navedenim reperom, emisije su niže za 9 grama po kilometru, što uopšte nije malo. Rezultat je još dodatno začuđujuć kada se zna da ovaj motor TCe sa 140 konjskih snaga, ne može da računa ni na kakvu električnu asistenciju, iako je par nedelja, mikrohibridizaciji ovog agregata podvrgnut i pandan u Capturu..


Ono što ne izaziva iznenađenje jeste činjenica da će Gali čuvati ovaj motor za prestižnija izvođenja Clija. U Francuskoj će najskromniji Clio s ovim motorom stajati 23.200 evra, dok će cijena na matičnom tržištu ići i do tri hiljade evra naviše, u izdanju Initiale Paris. Pomenuti E-Tech košta 2.600 evra više, ali podsjetimo, nudi i automatsku transmisiju, piše AutoRepublika.

Za sve one koji s nestrpljenjem očekuju povratak dizela, da poručimo da moraju biti strpljivi još par mjeseci.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.