x

Renault obnovio Mégane: Malo optičkih, puno tehničkih novina

Kao što je to već običaj kod Renaulta, tako je i četvrta generacija Mégana na polovini životnog vijeka dotjerana optički i tehnički.

Vizuelno, promjene nisu očigledne. Dimenzije vozila, uključujući dužinu od 4,36 metara, ostaju nepromijenjene, redizajniran je prednji branik, rešetka hladnjaka lagano retuširana, dok su stražnja svjetla dobila novu grafiku.

Prednja svetla sada uključuju standardnu LED Pure Vision tehnologiju, pojavljuju se novi naplaci od 16, 17 i 18 inča, kao i tri nove boje karoserije (Solar Copper, Baltic Grey i Highland Grey).

U unutrašnjosti Renault najavljuje nove ekrane od 9,3 inča za multimediju i 10,2 inča za instrument ploču (u početnoj verziji u oba slučaja 7 inča). Također, modernizirane su komande na centralnoj konzoli, posebno klima uređaja.

S tehnološke strane, francuski kompakt dobija multimedijski sistem "Easy Link 2.0" s fluidnijim i prilagodljivijim sučeljem, novi "Easy Drive" i brojne vozačke asistente.

Znatno više je promjena ispod limene kicelje. Novost je hibridna verzija E-Tech-Plug-in-Hybrid koji osigurava vožnju u električnom modu do 65 kilometara. Pogonski sistem čine 1,6 litarski benzinac, dva elektromotora, Multi-Mode mjenjač i litij-ionska baterija kapaciteta 9,8 kWh.

Ključni pogonski agregat u paleti Mégana postaje mnogo hvaljeni 1,33 litarski TCe turbobenzinac u verzijama sa 115, 140 i 160 KS, spregnut sa 6-brzinskim manuelnim ili 7-stepenim EDC mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Nešto kasnije očekuje se najslabija verzija ovog motora (TCe 100), ali i 1,0 litarski turbobenzinski 3-cilindraš sa 120 KS. Kod dizelaša u ponudi ostaje 1,5 litarski Blue dCi u verzijama sa 95 i 115 KS.

Od dotjerivanja "francuskog Golfa" profitirala je i sportska verzija Mégane R.S. jer je snaga 1,8 litarskog turbobenzinca narasla sa 280 na 300 "konja", a obrtni moment na 400 Nm (verzija s manuelnim mjenjačem), odnosno 420 Nm (verzija s EDC mjenjačem). Dosada su ove performanse bile rezervirane za olakšanu R.S. Trophy verziju.

Obnovljeni Renault Mégane u hatchback i karavanskoj verziji na trzište dolazi ovog ljeta kada će biti saopćene i cijene.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.