x

Renault prodao rekordan broj električnih automobila

Prodaja automobila na struju raste iz godine u godinu, ali ne tako brzo kao što su neki možda očekivali.

Tesla je preuzeo lidersku poziciju u proizvodnji električnih automobila prije svega zahvaljujući velikoj tražnji za Modelom 3, ali i neke druge auto-kompanije zabilježile su u protekloj godini rast prodaje svojih automobila na struju, prnosi B92.

Tako je Renault u 2019. isporučio kupcima 62.447 električnih automobila, čime je nastavljen stabilan rast prodaje iz proteklih nekoliko godina. Poređenja radi, 2018. francuski proizvođač prodao je 49.300 EV, a 2017. 36.300. Ipak, kada se ovi brojevi uporede sa ukupnom prodajom Renault putničkih automobila, koja je u prošloj godini iznosila oko dva miliona vozila, može se zaključiti da je i dalje riječ o relativno malim procentima kada je u pitanju udio elektroautomobila.

Sa druge strane, Renault u 2020. godini polaže velike nade u hibridne verzije novog Clia i Captura, koje su opremljene E-Tech tehnologijom.

Možda nisu čisto električni automobili, ali kako navodi francuska kompanija, ovi automobil će startovati na električni pogon, a procjenjuje se da će za 80% vožnje u gradskim uslovima koristiti isključivo elektromotor.

Inače, u 2019. najprodavaniji električni Renault kao i prethodnih godina bio je Zoe, koji je prošle jeseni unapređen pa sada ima fabrički deklarisanu autonomiju od skoro 400 km.

Renault je u godini koja je za nama isporučio 48.269 ovih vozila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.