x

Riječ stručnjaka: Zašto je humor od velike važnosti u vezi

Još davnih dana čuvena holivudska glumica Marilyn Monroe rekla je da ako muškarac može da nasmije ženu, može sve. A zašto je važno da znate da se šalite sa partner(ic)om, pokazalo je istraživanje Jeffreya Halla sa Univerziteta u Kanzasu.

Ako svaku partnerovu dobronamjernu provokaciju shvatate ozbiljno, to bi mogao da bude glavni krivac za loš odnos.

Hall je, naime, tokom 30 godina sproveo 39 istraživanja koja su uključivala više od 15.000 ljudi, a kroz svoja istraživanja ustanovio je da je humor bio ključni dio izgradnje uspješnog odnosa među parovima, piše Joyscribe.

Hall dalje objašnjava da bi partneri trebalo da dijele sličan smisao za humor kako bi dobili najbolje rezultate iz odnosa.

“Ljudi kažu da žele da im partneri imaju smisla za humor, ali to je širok pojam. Ako misle da ste smiješni ili da od svega možete da napravite šalu, to nije ono na čemu će veza opstati. Humor se u ovom slučaju smatra onim zajedničkim, povezanim sa zadovoljstvom odnosa koji parovi zajedno razvijaju”, istakao je Hall dodavši da je važno da se partneri prate u tom kontekstu.

Recimo da vi i vaš partner dijelite čudan smisao za humor, ali romantične komedije ili sitkomi ne dopiru do vas. Nije da je bilo koji stil ili smisao za humor bolji ili lošiji, samo je važno da se međusobno razumijete i ne doživljavate čudan humor kao histeriju.

“Ako dijelite smisao za humor, to vas afirmiše i potvrđuje vaš odnos kroz smijeh”, kaže ovaj istraživač.

U drugom istraživanju, on navodi da sposobnost da zasmijete jedno drugo gradi sigurnost između partnera.

“Zajednički smijeh važan je pokazatelj romantične privlačnosti između potencijalnih partnera”, ističe.

Ipak, to ne znači da partneru treba da se rugate ili da budete bezobrazni tako da to radite kroz smijeh, nego da uskladite razumijevanje kada se šalite na račun drugog.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.