x

JEDAN OD TRI PROTOTIPA

Rijetki Bugatti EB 112 je fantastična prilika za kolekcionare

Svaki Bugattijev model koji se pojavi na tržištu polovnih automobila uvijek privuče pažnju, a to se posebno odnosi na rijetke prototipe.

U Njemačkoj je na prodaju ponuđen veoma rijetki prototip Bugattija serije EB 112, drugi od svega tri proizvedena primjerka.

Prije nego se Bugatti priključio Volkswagen Grupi, francuski proizvođač superautomobila je bio u vlasništvu Romana Artiolija. On je od Giorgetta Giugiara zatražio da dizajnira četverovratni model inspirisan bogatim naslijeđem brenda. Rezultat je EB 112 koji je predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi 1993. godine.


Nažalost, zbog nedostatka finansijske stabilnosti, Bugatti je proizveo samo tri primjerka super sedana, a svi se smatraju prototipima. Prvi automobil je napravila kompanija Pininfarina, a Bugatti je preostala dva želio proizvesti u svom postrojenju u Campogallianu. Međutim, Volkswagen Grupa je kupila kompaniju te je dva prototipa završio Monaco Racing Team. Primjerak na fotografijama je dostavljen nov švicarskom distributeru Bugattijevih automobila.

EB 112 nosi broj šasije #39002 te je prešao 3.900 kilometara i nalazi se u savršenom stanju.


Iako je naručen 27. aprila 1993. godine, automobil je dostavljen tek u februaru 2000. godine. Vjeruje se da je dosad imao samo jednog vlasnika, a kompanija koja ga prodaje tvrdi da je u potpunosti ispravan.

EB 112 pokreće 6,0-litarski V12 motor koji razvija 450 KS, od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,3 sekunde, a motor je uparen sa skromnim petostepenim manuelnim mjenjačem.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.