x

NAMIRNICA IZ AZIJE

Riža je žitarica koja obiluje kalorijama i koja sadrži puno ugljikohidrata

Iako je riža gotovo stalna na trpezama u skoro svakoj zemlji svijeta, ona u sebi sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata te sadrži dosta kalorija, pa je najbolje kuhati ovu žitaricu kako biste iskoristili sve njene pozitivne strane, prenosi FOOD NDTV.

Riža je jedna od najpopularnijih namirnica širom svijeta, a posebno je popularna kod Azijata. Također, postoji čitav niz indijskih jela koja uključuju bijelu rižu kao glavni sastojak. Jela od bijele riže pirinča su skoro stalna na trpezama širom svijeta i mnogi ovu namirnicu koriste s povrćem, mesom i drugim žitaricama.

No, riža spada u red nezdravih namirnica kada je riječ o ugljikohidratima. Ona je bogata skrobom i stoga može povećati nivo šećera u krvi ako se svakodnevno konzumira. Riža također ima vrlo visoku kalorijsku vrijednost, a ako vodite računa o svojoj težini i ukoliko ne želite da se odreknete riže, morate se prebaciti na zdravije metode kuhanja. Važno je istaći da možete značajno smanjiti broj kalorija iz kuhane riže tako što ćete odabrati pravu metodu kuhanja.

Primjerice, 100 grama kuhane riže sadrži oko 130 kalorija, kao i 28 grama ugljikohidrata. S druge strane, bijela riža ne obiluje vlaknima niti proteinima. No ona u sebi sadrži određenu količinu vitamina B, pa je njeno konzumiranje iz ovog razloga korisno.

Većina jela od riže sadrži prekomjernu količinu soli i ulja, posebno kada je riječ o prženim varijantama riže. Ukoliko vodite računa o svojoj tjelesnoj težini, bolje je da izbjegavate konzumaciju takvih jela i da se radije držite konzumiranja kuhane riže.

Dakle, kuhanje riže je izuzetno lako. Sve što vam je potrebno jeste lonac ili bilo koji drugi sud s dubokim dnom koji posjeduje poklopac te malo vode. Očigledno je zdravije kuhati rižu metodom koja ne uključuje upotrebu ulja ili masti. Iako kuhanje riže bez soli možda djeluje neukusno, ali pokušajte svesti na minimum upotrebu ovog dodatka kada su u pitanju jela od riže.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.