x

Roditeljstvo je velika obaveza i nije predodređena samo za majke, važna je i uloga oca

Jedan od načina kako otac pomaže u odgajanju djeteta jeste pružanje ljubavi podržavajući majku svog djeteta .

Djetetu je potrebna i očeva ljubav, poseban način utjehe i zabave koju samo očevi znaju da pruže. Jedan od načina kako otac pomaže u odgajanju djeteta jeste pružanje ljubavi podržavajući majku svog djeteta. Povezujuće roditeljstvo ne funkcionira jednako dobro bez nježnog oca koji ravnopravno učestvuje u odrastanju djeteta. Bez obzira što je mama prirodno više angažirana oko djeteta u ranim godinama, otac ipak ima veoma važnu ulogu.

Tata je važan jer svojom podrškom stvara uslove u kojima se mama može potpuno posvetiti potrebama djeteta. Osim što svu energiju usmjerava na dijete, mnoge majke se trude da udovolje potrebama i drugih ukućana, trude se da što prije nakon porođaja nastave sa "starim" načinom života".

Pretjerano "trošenje" se javlja baš kod majki koje su najpredanije u novoj ulozi. Često razmišljaju ovako: "Mom djetetu sam toliko potrebana da nemam vremena da se istuširam."

Iako su u prvim mjesecima života djeteta može učiniti kako očevi imaju sporednu ulogu, nije tako. Očevi nisu samo zamjena za mamu kada odsustvuje. Oni daju jedinstven doprinos u razvoju svog djeteta. Dijete ne voli jednog roditelja više nego drugog, ne voli oca manje od majke. Djeca oca vole drugačije nego majku. Ništa ne mjenja muškarca toliko, koliko ga mjenja transformacija u brižnog oca.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.