x

povratak legende

Ruf ima najbolji odgovor na Porsche 911 GT2 RS

Na Sajmu automobila u Ženevi njemačka kompanija Ruf isporučit će prvi dugo čekani produkcijski CTR Anniversary koji neodoljivo podsjeća na njihov legendarni CTR "Yellowbird".

Divlji potencijal prvog CTR "kanarinca" (temeljito dorađen Porsche 911 Carrera 3.2 koji je Ruf predstavio 1987. godine) na stazi Nürburgring Nordschleife ponajbolje je demonstrirao njihov testni vozač Stefan Roser (vrijedi pogledati na YouTube), a 32 godine poslije Ruf je za bogate entuzijaste širom svijeta pripremio produkcijsko izdanje ponovo rođenog CTR-a kojim na najbolji način proslavljaju svoj 80. rođendan.

Predstavljen prije dvije godine kao koncept, novi produkcijski CTR koji će Ruf premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi više nije temeljito dorađen Porsche 911, jer su u čuvenoj njemačkoj kompaniji na sopstvenoj platformi razvili i napravili automobil koji izvana podsjeća na pojedine "elfere" prije Serije 993.

Ruf CTR Anniversary (čija masa, zahvaljujući naglašenoj upotrebi karbona, iznosi samo 1.200 kilograma) pokreće 3,6-litarski biturbo boxer motor koji raspolaže sa 710 konjskih snaga. Dovoljno da žuti retro Coupe od 0 do 100 km/h stiže za manje od 3,5 sekundi, od 0 do 200 km/h ispod devet sekundi i razvije 360 km/h.

Poređenja radi, masa aktuelnog Porschea 911 Carrera 4S iznosi 1.582 kilograma, a bitan detalj koji će dodatno obradovati tradicionaliste je i činjenica da će Ruf CTR Anniversary nuditi isključivo u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.