x

haos

Rumunija oštro o poništavanju glasova na Eurosongu, prijeti povlačenjem sa takmičenja!

Nakon što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) sapoštila kako će pojedinim zemljama oduzeti glasove žirija zbog "nepravilnih obrazaca glasanja", Rumunija - koja je jedna od zemalja koju su pogodile ove restrikcije - zaprijetila je da će se povući sa Eurosonga.

Rumunska televizija TVR nije ostala imuna pred iznenadnom odlukom EBU-a koja je, osim nje, podrazumijevala i Crnu Goru, Poljsku, Gruziju, San Marino i Azerbejdžan.

U oštrom saopštenju gdje su naveli kako EBU "neravnomjerno primjenjuje svoj netransparentni algoritam na pojedinim zemljama, dok drugima dopušta da razmjenjuju glasove", zaprijetili su da će se povući sa ovog takmičenja, a navodi se i kako mogu pokrenuti pravni postupak protiv EBU-a.


TVR je sugreirao kako postoji "dupli standard" kada je riječ o zahvaćenim zemljama, dok napominje kako su Švedska, Australija i Belgija - koje su glasale po istom sistemu kao i Rumunija - ostale nezahvaćene sankcijama.

Također, iz rumunske televizije istakli su kako zamjeraju i to što nisu imali priliku za čitanje glasova žirija u prijenosu uživo poput ostalih zemalja, što je učinjeno bez ikakvog objašnjenja.


“Nakon nastale situacije i štete koja je nanešena javnoj televiziji, predstavnici TVR-a razmatraju povlačenje Rumunije sa budućih izdanja Eurosonga i tužbu na sudu organizatora događaja", zaključaj je njihovog oštrog odgovora.


Inače, EBU je glasove šest optuženih zemalja izračunao prema algoritmu te prema tome ih dodijelio, a mnogi izračun algoritma smatraju pogrešnim te ističu da je zbog toga došlo do drukčijeg konačnog poretka.


Poništene glasove EBU je izračunala prema algoritmu te zamijenila zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja.

Rumunija je pri prolasku u veliko finale nastupila druga po redu, a predstavio ju je pjevač i plesač WRS s pjesmom "Llámame".

Ovo, podsjećamo, nije prvi put da se susrećemo sa promjenama EBU-a ove godine, a prvi put to se desilo ranije kada su iz takmičenja isključili Rusiju zbog invazije Ukrajine.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.