x

NAKON EVAKUACIJE

Ruski političari traže da vojnici iz Azovstala budu osuđeni na smrtnu kaznu!

Ruski parlament razmatra mogućnost zabrane razmjene vojnika ukrajinske pukovnije Azov koji su se prema izvještaju ruskog ministarstva odbrane predali ruskim snagama u Ukrajini, prenosi Reuters.

Pripadnici pukovnije Azov jutro su evakuisani iz čelicane Azovstan te odvedeni na teritorije pod kontrolom ruskih vlasti.

Ruska strana ih opisuje kao "naciste", iako su pripadnici pukovnije istakli da ne podržavaju rasističke, fašističke ili neonacističke ideologije te je da njihovo političko opredjeljenje daleko od radikalnog nacionalizma kojeg su slijedili ranije.


Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske državne Dume, rekao je da su članovi pukovnije Azov "nacistički zločinci" koji ne bi trebali biti uključeni u razmjenu zarobljenika.

“Oni su ratni zločinci i moramo učiniti sve da ih privedemo pravdi”, rekao je Volodin.


Reuters prenosi da je predsjedatelj Dume rekao da je zatražio od Komiteta za odbranu i sigurnost da pripreme uputstvo o djelovanju po ovome pitanju.

Vrhovni sud će 26. maja razmotriti apelaciju o označavanju bataljona Azov terorističkom organizacijom te zabrane svih aktivnosti tih vojnika na području Rusije.


Ruske vlasti navode da se preko 250 vojnika iz čeličane Azovstal predalo, te da njih 51 treba hitnu medicinsku pomoć zbog ozbiljnih povreda. Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane kazala je kako će se organizirati razmjena vojnika sa Rusijom u cilju povratka pripadnika pukovnije Azov na teritorije pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Leondard Slutsky, jedan od pregovarača Moskve koji je organizirao evakuaciju iz Azovstala, nazvao je borce ove pukovnije "životinjama u ljudskom obliku", smatrajući kako ih Rusija treba osuditi na smrtne kazne.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.