x

"Ruski Rolls-Royce" ide u proizvodnju

Iako je Rolls-Royce jedinstven, neki su ga pokušali kopirati. Kopije uglavnom dolaze iz Kine, a jedna se pojavila u Rusiji i kreće u serijsku proizvodnju.

Radi se o modelu Aurus Senat, koji postoji od 2018. godine kao koncept, a koji sada ide u serijsku proizvodnju. Planovi za ovaj automobil postoje još od 2013. godine, a vozio ga je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Detalja o automobilu je malo, a ruski ministar industrije Denis Manturov je otkrio da će ove godine biti proizvedeno između 200 i 300 primjeraka. Kako će biti opremljen, zasad nije poznato, ali se zna da će osnovna verzija koštati više od 200.000 eura.


Rolls-Royce Phantom košta mnogo više, tako da bi "ruska kopija" mogla biti prihvatljiva alternativa iako nije poznato kolika će zapravo razlika biti između ova dva automobila, prenosi klix.ba.

Aurus Senat je veoma važan za rusku vladu jer se smatra prestižnim projektom za Kremlj i dokazom da Rusiji nije potreban "zapadnjački luksuz". Godine 2014. je sankcijama Rusiji zabranjeno da uvozi robu i tehnološke inovacije.


Rusi imaju planove i za "kopiju" SUV-a Cullinan.

Ipak, teško je vjerovati da će se ovi modeli pojaviti izvan Rusije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.